Boeken vol geheimen

Uit het Voynich manuscript

Uit het Voynich manuscript

 

Het Voynich manuscript staat vol geheimen. Niemand heeft het tot nu toe kunnen ontcijferen, geen mens weet waar het over gaat. De nrc berichtte er gisteren over met mooie afbeeldingen. Het zou uit de Middeleeuwen stammen, maar er zijn ook geleerden die vermoeden dat het om een vervalsing gaat. Een boek vol geheime recepten, met wonderlijke tekeningen van planten die niet echt bestaan. Een oud raadsel of en grap van handige studenten?

Schermafbeelding 2013-06-27 om 06.53.43Het deed me denken aan het Oera Linda boek, een andere oud manuscript dat vanaf 1867 de gemoederen in Friesland maar ook ver daar buiten beroerde. Ook hier een geheimzinnig handschrift, moeilijk te ontcijferen vol verhalen over wonderlijke gebeurtenissen. De tekst werd ontcijferd en vertaald: de Friese beschaving was maar liefst vier duizend jaar oud en had zelfs banden met het oude Atlantis!

Wetenschappers toonden al snel aan dat het fraaie Oera Linda een vervalsing was, maar nog altijd staat niet vast wie het heeft geschreven, velen wijzen naar François Haverschmidt , die onder de naam Piet Paaltjes zijn vrolijke en droevige gedichten publiceerde, een tijd in het koude noorden van Friesland dominee was, maar bewezen is het niet. Nog steeds zijn er mensen die geloven dat het Oera Linda boek echt is en ons belangrijke zaken vertelt over het verleden en over de Waarheid. Internet staat er vol mee. Heerlijk toch dat die geheimzinnige boeken ons zo lang kunnen bezighouden. We houden van raadsels en zijn teleurgesteld als ze worden onthuld.

http://www.oeralindaboek.nl

http://archive.org/stream/TheVoynichManuscript/Voynich_Manuscript#page/n0/mode/2up

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, taal en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boeken vol geheimen

  1. joost tibosch sr zegt:

    Als die “raadsels” door welk boek dan ook echt werden onthuld, dan pas zouden we teleurgesteld inderdaad op onze tellen moeten passen. Juist omdat die raadsels van het leven nog steeds niet zijn onthuld, blijven boeken, die mensenharten boeien, ook mensen in onze tijd met al onze wetenschappelijke kennis nog steeds zo intrigeren. Mensen die de “waarheid” weten ben ik gelukkig nog niet tegengekomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s