Microkosmos in een druppel water van het Naardermeer

Schermafbeelding 2013-06-30 om 10.07.56Vanochtend in de jubileumuitzending van Vroege Vogels vertelden ze er enthousiast over. Natuurlijk wist ik het wel, maar ik sta er zelden bij stil: in en paar druppels slootwater zit een hele kosmos aan piepkleine beestjes en planten die alleen onder een sterke microscoop te zien zijn. Daar wordt strijd geleverd op leven en dood, sommige algen vermeerderen zich zo snel dat ze andere beestjes en planten verdringen  die dan weer op slinkse wijze hun plek verdedigen. Steven Spielberg zou er een prachtige film over kunnen maken. Maar die watervlooien zijn niet zo aaibaar, ik zie ze nog niet als cadeautjes bij Albert Heijn over de toonbank gaan.

Schermafbeelding 2013-06-30 om 10.07.40

Gelukkig is op internet heel veel te vinden over die wonderbare wereld. Een mooi Klokhuisfilmpje waarin microfotograaf Wim van Egmond uitlegt wat er allemaal te ‘zien’ is in een paar druppels slootwater. http://www.hetklokhuis.nl/onderwerp/Wim%20van%20Egmond

Wil je nog meer weten ga dan naar www.micropolitanmuseum.com daar is werkelijk alles te vinden over deze wonderlijke wereld met prachtige kleuren en vormen, die onzichtbare wereld die toch zo dichtbij is.

Schermafbeelding 2013-06-30 om 10.07.01

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, fotografie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Microkosmos in een druppel water van het Naardermeer

  1. Mark zegt:

    Heb je ooit de documentaire-film “microcosmos” gezien? Echt schitterend: http://www.youtube.com/watch?v=76R2EKEnoJQ

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s