Oude havengebieden worden bloeiende landschappen

Düsseldorf Medienstadt

Düsseldorf ‘Medienhafen’

Het begon in de Londense Docklands: een oud havengebied met lege loodsen, papieropslagplaatsen, braakliggende terreinen en verroeste binnenschepen werd ontdekt door  projectontwikkelaars en omgetoverd in een hippe kantoorwijk, met indrukwekkende nieuwe architectuur. Kopenhagen volgde, Amsterdam ontwikkelde zijn IJ-oevers, Antwerpen bleef niet achter en in Duitsland is men in Hamburg al decennia

Westerdok Amsterdam - IJ-oever

Westerdok Amsterdam – IJ-oever

bezig met het bouwen van de HafenCity, een mix van oude en nieuwe architectuur, een plek waar het altijd mooi weer is, waar iedereen rijk is en tijd heeft om urenlang te lunchen, volgens het propagandafilmpje tenminste.
Maar niet alles verloopt zo gladjes als de promo-filmjes op Youtube ons laten zien.

Soms raakt het geld op, soms komt er ruzie in het stadsbestuur, heeft een wethouder opeens andere prioriteiten. Investeerders laten het afweten, winkels blijven leeg staan, de grond is ernstig vervuild; er komt een bankencrisis en plannen worden in de ijskast gezet of afgeblazen. De Elbfilharmonie in Hamburg is nog steeds niet afgebouwd …

Toekomstig Pontgebouw Amsterdam Houthavens

Toekomstig Pontgebouw Amsterdam Houthavens

De havengebieden hebben en groot voordeel: er is water en veel ruimte, ze liggen vaak relatief dicht bij het centrum. Voor de Houthavens in Amsterdam zijn door stadsdelen en architectenbureaus prachtige plannen ontwikkeld, betaalbare en luxe woningen, kantoren en parken, iedereen aast op de ‘creatieve industrie’, toch ligt het er nu nog vrij verlaten bij, er staan elders in de stad nog te veel kantoren leeg, het geld is op, mensen die willen verhuizen raken hun oude woning niet kwijt. Er zal nog heel wat water op het IJ moeten worden geloosd voordat die prachtige plannen worden gerealiseerd.

DSC01941

Hotels, restaurants en kantoren van architect Frank Gehri

In Düsseldorf  lag ten zuiden van het centrum een oude Rijnhaven , die heet nu de ‘Medienhafen’, een succesvolle combinatie van het Hilversumse Mediapark en de Amsterdamse Zuidas; chique, modern, veel opvallende gebouwen, en gelukkig nog een paar oude kranen en veel bootjes in het water.
Promo Nordhavnen Kopenhagen: http://www.nordhavnen.dk/en/EnglishFrontpage.aspx

Promo HafenCity Hamburg:  http://www.hafencity.com/de/infocenter/das-hafencity-infocenter-im-kesselhaus.html

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen, fotografie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Oude havengebieden worden bloeiende landschappen

  1. ollieherman zegt:

    Düsseldorf is wat mij betreft geslaagd, zeker ook door de mooie gebouwen van Frank Gehry. Een hele bijzondere mix van oude pakhuizen, nieuwe architectuur en toch een zekere beslotenheid.

    Like

  2. Blewbird zegt:

    Ik houd erg van Hamburg en de manier waarop ze daar met de haven omgaan. De Elbphilharmonie is een ramp, maar dat mag de pret niet drukken. Mooi blog!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s