De regenboogvlag – een symbolisch stukje textiel

DSC01981Ik heb een hekel aan de kleur roze, maar afgelopen zaterdag, de dag van de Canal Pride, kon je er in  Amsterdam niet omheen. Naast een oranje-outfit voor koninginnedag moet je tegenwoordig minstens ook beschikken over een roze hoed, boa, t-shirt of jasje voor de gay events, van roze zaterdag, roze maandag tot het hoogtepunt: de botenparade op de gracht.
Maar gelukkig is er een alternatief: de regenboogkleuren. Steeds vaker zie je overal op de wereld ergens een regenboogvlag uithangen als teken: hier is het voor homo’s, lesbo’s etc. goed toeven.

De homo’s waren niet de eersten die deze vlag lieten wapperen. Al in 1524 gebruikte Thomas Müntzer, de leider van een boerenoorlog in Thüringen, de vlag om zijn troepen aan te voeren. Voor hem was de regenboog een teken van zijn band met met God, volgens het Bijbelboek Genesis schonk God na de zondvloed de regenboog aan de mensheid als teken van een eeuwig verbond.

Ook de vredesbeweging gebruikte verschillende vromen van de regenboogvlag, deze werd bijvoorbeeld in 1913 bij de opening van het Vredespaleis aangeboden door de Amerikaan James William Van Kirk. De vlag van de vredesbeweging begint met de kleuren violet en blauw, net andersom als de vlag van de gays.

Gay Pride optocht in Istanbul, Taksimplein 2011

Gay Pride optocht in Istanbul, Taksimplein 2011

De homobeweging gebruikt de vlag sinds 1978, de roerige jaren van de beginnende emancipatiebeweging. Het was de kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco die de vlag ontwierp voor Gay Freedom Day Parade. Na de moord op wethouder Harvey Milk in ovember van ’78 kwam er een enorm vraag naar deze vlag die aanvankelijk nog bestond uit acht banen, te beginnen met roze, maar al na een jaar werd er een standaard vastgelegd: zes banen te beginnen met rood, oranje en geel, dan groen, blauw en paars.

De vlag staat voor de diversietiet van de homobeweging. In Rusland is de vlag verboden als een uiting van homopropaganda. In veel landen wordt de vlag tijdens demonstaties meegedragen als een teken van trots en aanwezigheid.
Het verhaal gaat dat Baker op het idee kwam omdat enkele dagen voor de Parade in San Francisco de legendarische homo-heldin Judy Garland was overleden, de vlag zou ook een eerbetoon zijn aan haar Over the rainbow.

Judy Garland Over the Rainbow 1955 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De regenboogvlag – een symbolisch stukje textiel

  1. Rebelse Huisvrouw zegt:

    Oh, wat leuk, ik wist dat niet, van die regenboogvlag. Weer wat geleerd.

    Like

  2. joost tibosch sr zegt:

    En dan vergeet je nog milieubewegingen als Green Peace. In navolging van het oude zondvloedverhaal grijpt men dan terug op dat oude vaste voornemen om gered uit de zondvloed goed voor deze schepping te zorgen, vanouds in godsdienstige aanvulling bij Noach met de belofte dat JHWH ons daarbij niet meer in de steek zal laten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s