Bezuinig niet op documentaires

images

Henriëtte Roland Holst (1869-1952) ,                   tekening architect Michel de Kerk 1921

De publiek omroep moet het de komende jaren, als het aan de kabinetsplannen ligt, nog eens met veel minder geld gaan doen. Er kan heel veel weg wat mij betreft, maar na het zien van de documentaire  ‘Droom en Daad’ van Annette Apon over de idealen van Henriëtte Roland Holst, kwam ik weer tot de conclusie: wat is de documentaire toch en prachtige vorm om informatie over te dragen. Daar mag niet op bezuinigd worden!

De televisiedocumentaire en de radiodocumentaire worden vaak onderschat, verbannen naar onmogelijke uren (maar via uitzending gemist ook op aangenamere tijden te bekijken en te bewonderen). De grote publieke belangstelling voor het IDFA toont jaarlijks aan dat er een breed publiek is voor documentaire films.
Wat viel er dan te zien? In de eerste plaats het verhaal van een idealiste Henriëtte Roland Holst, de dichteres, die tot in de jaren zestig nog veel werd gelezen en bewonderd. Maar ook een prachtig voorbeeld van een zorgvuldig gemaakte film, met liefde en aandacht samengesteld, met een stroom aan unieke filmbeelden. Er werd wat afgereisd, vergaderd, gedemonstreerd, gestaakt, gestreden; veelal tevergeefs, maar dat leverde dan weer mooie brieven en gedichten op.Unknown-1

De documentairemaker mixt al die informatie, de beelden en niet te vergeten de muziek, tot een indrukwekkend geheel. Dat kost hel veel tijd, research, er moeten heel veel mensen aan hebben meegewerkt en dat kan niet voor een koopje.

Bezuinig op de veren van het ballet,
Bezuinig op de lunches en de kroket,
Bezuinig op het overleggen en congressen,
Bezuinig op spelletjes en danseressen,
Werk wat vaker samen met de VRT
daar doen we beiden ons voordeel mee,
Laar de sport maar aan de commerciëlen,
Die zijn dol op brood en spelen,

Maar bezuinig niet op documentaires.

De documentaire van Annette Apon is makkelijk terug te vinden via de website van
Het Uur van de Wolf http://programma.ntr.nl/238

meer informatie over Annette Apon http://www.annetteapon.nl/

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s