Miss World verkiezing – op Balinese wijze

AfbeeldingDe islamitische Ulemaraad heeft de Indonesische regering gevraagd de Miss World-verkiezing die in september worden gehouden te schrappen. De organisatie van de verkiezingen is geschrokken van deze kritiek en heeft het programma aangeapst, de mooie meisjes uit de hele wereld paraderen op de finaledag niet in bikini maar in ‘Balinese dracht’, aldus de radio.

Ik ben benieuwd want de traditionele dracht van vrouwen op het niet-islamitische Bali is naakter dan de bikini. Nog tot in de jaren vijftig was het heel gewoon dat jonge vrouwen hun blote borsten toonden, dit tot groot genoegen van de Hollandse planters die er vakantie kwamen houden, tot genoegen ook van de vele schilders die neertreken in Ubud en omgeving.

Schilderij Han Snel

Foto’s van deze blote borsten in Nederland tentoonstellen mocht niet, dat was pornografie en leidde in de jaren dertig tot veroordelingen. Schilderijen mochten wel, want dat was kunst.

Balinese vrouwen zijn nog steeds rank en slank, maar nu decent gekleed. In heel Indonesië zie je nu opvallend veel gehoofddoekte vrouwen, zelfs schoolkinderen moeten er aan geloven, iets wat vroeger ondenkbaar was. Die Miss World-wedstrijden zullen wel doorgaan, al klinkt er hier en daar protest.  Dat het gebeurt in een overwegend Islamitisch land mag wel in de krant mijn blog.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, fotografie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Miss World verkiezing – op Balinese wijze

  1. De blote borsten op Bali worden ook beschreven in ‘Eiland der demonen’ van Johan Fabricius.
    Leuke foto trouwens. Wat kun je verder nog zeggen over borsten? Zie http://janstemerdink.wordpress.com/2013/02/17/borsten/

    Like

  2. Apa benar,,,? Bali pulau setan.
    By ,johan fabricius

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s