Edgar Reitz ‘Die andere Heimat’ – opnieuw naar de Hunsrück

Schermafbeelding 2013-09-01 om 14.51.1429 jaar geleden ging het eerste deel van de Heimat-trilogie van regisseur Edgar Reitz in première. Nu in Venetië toont de tachtigjarige meester een nieuwe loot aan deze oude stam: De andere Heimat, een kroniek van verlangen. Opnieuw speelt deze zwartwit-film (met prachtige kleine kleureffecten) zich af in het fictieve dorp Schabbach in de Hunsrück, maar nu in het midden van de 19e eeuw, toen armoede en sociale misstanden ertoe leidden dat heel veel bewoners van de dorpen emigreerden naar het verre Amerika, vooral naar Brazilië, waar in het zuiden nog steeds gemeenschapen zijn waar Duits met een duidelijk Hunsbrücks accent wordt gesproken.

images-1De eerste serie, Heimat 1, maakte op mij een enorme indruk. Reitz weet in de verhalen van een eenvoudig boerendorp een stuk Duitse geschiedenis te schilderen van de jaren twintig tot en met de opbouw van na de oorlog. Maar het is vooral een film-epos; als geen ander weet regisseur Reitz  met behulp van beelden en ook muziek je mee te nemen met het wel en wee van de mensen uit dat dorp. Hij laat zien hoe zij veranderen, zoals ook het dorp en de wereld om hen heen verandert.

Het tweede, deel van de serie, Heimat 2, speelt zich af in München. We gaan met Anton Simon uit Schabbach mee naar de grote stad, in de jaren zestig, de tijd van het studentenoproer. Prachtige delen worden afgewisseld met minder toegankelijke afleveringen, veel gesprekken over relaties, muziek en politiek.

Heimat 3 was een regelrechte teleurstelling. Na de Wende ging het verhaal van de volwassen geworden hoofdpersonen uit Heimat 2 verder, maar dit deel kwam niet veel verder dan een doorsnee televisiefilm en eindigde met een anti-climax.

Nu dan ‘Die andere Heimat, Chronik einer Sehnsucht’. Twee belangrijke Duitse begrippen in één titel. Heimat is je thuis, maar vooral het thuis dat je achterlaat als je vertrokken bent. Deze film – vier uur, eerst in de bioscoop, later op de televisie – gaat vooral over migratie, het verlaten van het vertrouwde en het geloof in een betere toekomst elders, een thema dat ook zeer verbonden is met onze tijd. En Sehnsucht, een sterk, melancholiek verlangen dat je helemaal kan bevangen.

Schermafbeelding 2013-08-31 om 16.59.26De trailers beloven een fascinerende film die op verschillende manier verwijst naar Heimat 1. De hoofdpersoon Jakob groeit op in de smidse in het dorp Schabbach, dezelfde smederij die een belangrijke rol speelt in het leven van de leden van de familie Simon, de hoofdrolspelers uit Heimat 1, 2 en 3.

‘Die andere Heimat’ een sterk, op zichzelf staand verhaal. Ook als je de eerste delen

Edgar Reitz

Edgar Reitz

niet hebt gezien kan je volop genieten van het werk van een filmer die je met beelden en muziek weet te betoveren. Reitz laat een indrukwekkend tijdsbeeld zien van een periode die vaak onderbelicht is gebleven. Eind september gaat de film in Duitsland in première, een speciale voorstelling in het dorp Simmern in de Hunsrück. In Nederland wordt de film in december verwacht.

Die drie trailers van de film zijn te zien op http://www.volksfreund.de/nachrichten/region/hunsrueck/aktuell/Heute-in-der-Hunsrueck-Zeitung-Weltpremiere-von-Die-andere-Heimat-in-Venedig-Trailer-zum-Film;art779,3608185

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s