Lieve kinderen hebben veel namen

Barack H. Obama

Barack H. Obama

‘Lieve kinderen hebben veel namen’, zou een Zweeds gezegde zijn, volgens schrijver Håkon Nesser in het mooie boek ‘De zomer van Kim Novak’. Maar misschien bedoelde hij wel bijnamen. Hoe dan ook, ik kom er bekaaid vanaf: voor mijn drie jaar oudere broer waren er nog twee, voor mij was er slechts een over.

Is het zo dat de meer welgestelde kinderen veel meer namen krijgen dan arme kinderen? Prins Bernhard had negen voornamen die bij zijn huwelijk allemaal vernederlandst werden: Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter. Beatrix moest het slechts met drie doen: Beatrix Wilhelmina Armgard. Willem-Alexander heeft er weer vier (als je Willem-Alexander als één naam telt) en prinses Amalia heeft er ook vier (beginnend met de dubbelnaam Catharina-Amalia).

De Nederlandse wet stelt geen maximum aan het aantal voornamen. Wel zijn er praktische bezwaren, een ambtenaar van de burgerlijke stand zal niet akkoord gaan met 25 voornamen, die passen eenvoudigweg niet in het paspoort.

Katholieke jongens kregen van oudsher altijd drie of vier voornamen, waarvan de eerste of de laatste Maria was. Ze zijn er vaak mee gepest.

In de Angelsaksische landen is het gebruikelijk een kind twee voornamen te geven de ‘given name’ en een ‘middle name’. Bij ons kennen we dat laatste van Peter R. De Vries en Willem O’Duys. Dat laatste was een grapje, maar Peter R. onderscheidt zich met behulp van die ‘R.” van alle andere Peter de Vriezen die er ongetwijfeld zijn.
In de VS is die middle name in een land met meer dan 300 miljoen inwoners een middel om je van naamgenoten te onderscheiden: Harry S. Truman, Franklin D. Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, George W. Bush.
Barack Obama wil liever niet aan zijn middle name herinnerd worden, die luidt Hussein. Je ziet dus nooit Barack H. Obama.
En denk er aan, 9 maart  = Middle Name Pride Day (MNPD)

Zie ook:
Je naam opgeven http://wp.me/p1MauM-l5 
Een mooi boeket voornamen http://wp.me/p1MauM-Pr 
Lastige Finse namen http://wp.me/p1MauM-Ds 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s