Keizers van Brazilië

Afbeelding

Keizer Pedro II van Brazilië

Archeologen hebben buiten Rio de Janeiro een afvalberg gevonden met ‘keizerlijke resten’, onder andere de tandenborstel van de Braziliaanse keizer. Inderdaad, in de 19e eeuw was Brazilië geruime tijd een keizerrijk, een woelige geschiedenis.
Lange tijd was Brazilië een kolonie van Portugal, het huis Bragança regeerde vanuit het moederland over de verre kolonie in Zuid-Amerika. Dat werd allemaal anders door de Franse revolutie en de onrustige tijd die volgde. Spaanse troepen bezetten, zoals in de eeuwen daarvoor, delen van Portugal, Fransen legers rukten op en de koninklijke familie vluchtte naar Rio de Janeiro.  Regent Joāo nam de regering waar voor zijn geesteszieke

Koningin Maria I van Portugal

Koningin Maria I van Portugal

moeder koningin Maria I. Die arme vrouw was als kroonprinses omstreden, een vrouw op de troon was eigenlijk ongewenst. Om haar koningschap enig gezag te geven moest ze trouwen met haar 43 jaar oudere oom, Pedro III, die als koning naast haar op de troon werd gezet. Zij was zeer vroom en  toen de zaken uit de hand liepen, nam haar zoon Joāo de haar taken over.

Afbeelding

Keizer Pedro I

Na de Napoleontische tijd keerde de regent terug naar Lissabon en werd koning, maar zijn oudste zoon Dom Pedro bleef in Brazilië dat hem goed was bevallen. In 1822 riep hij als keizer Pedro I tot groot ongenoegen van zijn familie in Portugal het onafhankelijke Keizerrijk Brazilië uit.
Het ging goed met het jonge keizerrijk, maar er waren nog tal van binnenlandse problemen, de grenzen in het zuiden van het land lagen nog niet vast. Ook was de keizer nog steeds betrokken bij opvolgingskwesties in Portugal. In 1831 trad Pedro I af en vertrok naar Lissabon om daar orde op zaken te stellen. Zijn zoon Pedro II volgde hem op, maar die was pas vijf jaar oud. Een regentschapsraad nam de regering over. Toen in 1840 de jongen veertien jaar oud was, werd hij gekroond tot keizer. Onder zijn regering maakte het land een grote bloeiperiode door, de internationale handel groeide, de industrialisatie kwam op gang.  Maar door de afschaffing van de slavernij veranderde er veel in korte tijd. De keizer verloor de steun van de Afbeeldinggrootgrondbezitters, ook de militairen steunden hem uiteindelijk niet langer, er was een sterke republikeinse beweging op gang gekomen. In 1889 kwam er een einde aan de monarchie in Brazilië en kwam het tot de oprichting van de Verenigede Staten van Brazilië. De keizer ging in ballingschap en stierf twee jaar later teleurgesteld in Parijs. Pas jaren later realiseerde veel Brazilianen hoe goed ze het hadden gehad onder Pedro II. Zijn stoffelijke resten werden teruggehaald naar Brazilië en plechtig bijgezet.
Van de monarchie in Brazilië is alleen nog wat te zien in enkele musea, verlaten paleizen en dus ook op de mestvaalt.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, royalty en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s