Geheimtip

1002271_205506129573078_938656116_nEen mooi plekje dat lastig is te vinden, dat slecht bij ingewijden bekend is. In het Duits heet dat een Geheimtipp. Zo’n plekje is de theetuin van de Oude Kerk in Amsterdam. Midden op de Wallen, op het Oudekerksplein, tussen het drukke verkeer en vooral veel toeristen, ligt helemaal opgeknapt de Oude Kerk, een van de oudste gebouwen van Amsterdam, gesticht in  uit 1325. Imposant, groot, met altijd wel iets bijzonders om langs te gaan, een fototentoonstelling, een orgelconcert op een van de vier kerkorgels. Componist Jan Pietersz. Sweelinck was hier vanaf 1580 organist. En helemaal in een hoek, rechtsachter in de oude sacristie bevindt zich het Kerkcafé met koffie, thee, lekker gebak en vriendelijke bediening. En aan images-1het café grenst een piepkleine tuin met een perenboom, van de straat afgescheiden door een hek. Als je daar een van de weinige stoeltjes hebt veroverd, zit je dus lekker buiten, tussen het groen, midden in de stad. Boeren en buitenlui op weg naar de hoeren, vooral om te loeren, maar ook gewone Amsterdammers op weg naar hun school en kantoor komen langs. Af en toe klinkt het carillon. Je dag kan niet meer stuk.
Als je nog tijd en moed hebt beklim je de toren voor een mooi uitzicht over hartje Amsterdam.
Vraag bij de ingang de blauwe plattegrond met veel informatie van historicus Lodwijk Wagenaar en de leuke tekening van Jan Rothuizen.

zie website Oude kerk http://www.oudekerk.nl/ 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geheimtip

  1. Anne Rijks zegt:

    Hartelijk dank voor het leuke stuk over de Oude Kerk en onze mooie Koffieschenkerij!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s