Grafologie – de laatste opdracht

images-5Heleen Jaeger is haar hele leven grafologe geweest. Vanaf de jaren zestig verdiende ze een dikke boterham met het analyseren van handgeschreven sollicitatiebrieven. Aan de vorm van de letters, de ophalen, de dwarsstreepjes, de hellinghoek van de stokletters kon ze feilloos afleiden of iemand inventief was, ondernemend dan wel, lui, onverschillig of onbetrouwbaar. Ze had het vak geleerd als assistent van een vage Franse professor en nog altijd vormde het standaardwerk Système de Grafologie de basis voor haar bevindingen. Grote bedrijven hadden haar decennialang ingehuurd en vorstelijk betaald; ze kreeg altijd complimenten voor haar uiterst heldere rapportages.

Maar de laatste jaren zit er flink de klad in. Nog maar zelden wordt sollicitanten gevraagd om een handgeschreven brief, sterker nog, veel jonge mensen geven aan dat ze eigenlijk niet meer met de hand kùnnen schrijven. Heleen heeft nog geprobeerd om aan de hand van een op de computer geschreven brief iets te zeggen over de afzender, op basis van het spatiegebruik, de leestekens, de hoofdletters en het gekozen lettertype. Maar ze kwam er niet goed uit, het Système gaf daar geen antwoord op en ook haar opdrachtgevers zagen er niets in.

images-6Ze is inmiddels een eind in de zeventig. Vorige maand kwam de laatste opdracht binnen. ‘Wilt u eens te kijken naar deze liefdesbrief. Is het verstandig om met deze afzender in zee te gaan?’ vroeg een vertwijfelde dame. Voor een bedrag van 45,- euro schreef ze maar weer eens een rapportje: De afzender heeft een zeer regelmatig handschrift wat duidt op zelfbeheersing en intelligentie. De fraaigevormde hoofdletters geven aan dat de afzender inventief en creatief is, de mooie ronde o’s duiden op oprechtheid en optimisme … enz. De formuleringen rolden nog steeds makkelijk uit haar pen.

Vertwijfeld kijkt ze naar haar verzameling swarovski kristal. Zou het wel kloppen wat ze altijd had geschreven? Of is die hele grafologie echt allen maar een pseudowetenschap, zoals haar ex-man altijd beweerde?

Zie ook de mening van Skepsis over grafologie http://www.skepsis.nl/grafo.html

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Grafologie – de laatste opdracht

 1. ramireziblog zegt:

  Leuk stuk. Zelf heb ik wel altijd het idee dat ik bij stress slechter ga schrijven…. Maar of dan gelijk mijn karakter mee verandert.,..?

  Like

 2. Walter zegt:

  Ben het met de vorige reactie zeer eens, laat staan als ik eens een glaasje teveel op heb!
  Alhoewel mijn schrift dan wel erg feestelijk oogt…

  Like

 3. j de kat zegt:

  Moet je niet te lang over nadenken: hoeveel mensen heeft ze ongelukkig gemaakt met haar beoefening van deze vorm van psychologische kwakzalverij. Er viel immers niets zinnigs in te brengen tegen haar “deskundig oordeel”. Je kon als slachtoffer hoogstens opgelucht ademhalen dat je toch niet was ingelijfd door een werkgever die in deze flauwekul geloofde.
  Soms blijkt de computer een onvermoed voordeel op te leveren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s