Albert, the Prince-Consort, is overal

Afbeelding

In Londen kun je niet om hem heen: het Victoria and Albert Museum, de Royal Albert Hall, Albert Street, Albert School, Albert Park, Albert orden, Albert prijzen. Prince Albert is echt overal. Hij is zeer aanwezig in het Albert Memorial in Kensington Park, het 54 meter hoge en onlangs weer helemaal opgeknapte gedenkteken voor de echtgenoot van koning Victoria. En ook elders in het Verenigd Koninkrijk zijn dergelijke monumenten en standbeelden te vinden.
Opmerkelijk zoveel aandacht voor een prinsgemaal. Onze prins Hendrik moet het met

Ons 'Hendrik Monument' Den Helder

Ons ‘Hendrik Monument’ Den Helder

veel minder doen. Hier en daar een straat, een laan, een sportvereniging, en een herdenkingssteen in Den Helder,
dat is het wel. De Prins Hendrikkade in Amsterdam is niet naar de echtgenoot van Wilhelmina genoemd maar naar prins Hendrik de Zeevaarder, de zoon van koning Willem II (1820-1879). Ooit stond er een buste van hem in het parkje voor het Centraal Station, maar zowel het parkje als de buste zijn inmiddels verdwenen. Prins Hendrik van Mecklenburg, die van Wilhelmina, wordt  voornamelijk herinnerd vanwege zijn schandaaltjes en onechte kinderen die hij hier en daar heeft achtergelaten.

UnknownAlbert, de Prince-Conort (1819-1861), heeft daarentegen een belangrijke rol gespeeld in de bloeitijd van het Britse Imperium. Aanvankelijk had hij moeite met zijn rol als prinsgemaal, aan de zijde die van de koningin. Maar naast het voortbrengen van negen kinderen zette hij zich in voor hervormingen, vooral op het gebied van onderwijs en de industrie, en kwam hij op voor de afschaffing van de slavernij. Hij was een fervent kunstverzamelaar, voorzitter van tal van genootschappen en organisaties. Hij kocht Osborne House op het eiland Wight en Balmoral Castle in Schotland, zomerverblijven die hij liet verbouwen en verfraaien. Hij was de motor achter de Great Exhibition van 1851, toen in Hyde Park het Crystal Pallace werd gebouwd. De tentoonstelling was een enorm succes, van de winst kon grond gekocht worden in South Kensington voor de bouw van het grote Victoria and Albert Museum.

Veel te jong stierf hij in in 1861 aan tyfus, Victoria in diepe rouw achterlatend. Zij zou haar verdere leven rouwkleding blijven dragen.
Nu is er dus nog steeds dat enorme, wat bombastische Albert Memorial tegenover de Royal Albert Hall, helemaal opgepoetst, een neogotisch monstrum, vol beeldhouwwerk en bladgoud. Het marmer blinkt weer, 169 componisten, bouwmeesters, dichters, schilders en beeldhouwers zijn erin vereeuwigd. Allegorische voorstellingen wijzen ons ook vandaag de dag nog eens op dat rijke Britse verleden.

Londen oktober 2013. Foto boven: Wllm Kalb

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Albert, the Prince-Consort, is overal

  1. Corline zegt:

    De enige belangrijke Nederlandse Albert wordt dagelijks door veel mensen vereerd met een bezoekje. Over het algemeen is men bereid daarvoor een flink bedrag neer te tellen. Maar je neemt er dan ook iets van mee……. 😉

    Like

  2. Gert-Jan zegt:

    Met je verhaaltje over Prince Albert in mijn achterhoofd heb ik bij mijn bezoek aan London, toen ik meedeed aan de Messiah-Scratch in de Royal Albert Hall op 1 december j.l., ook op die zonnige middag voor de scratch het Prince Albert Memorial bezocht. Heel imposant!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s