Je zuster op een houtvlot

‘Je zuster op een houtvlot’. Nou heb ik geen zuster, dus toen ze vroeger zoiets tegen me zeiden gleed dat van mij af als een regenbui van een zee-eend. ‘Spuit elf geeft modder’ was ook een mogelijkheid. Mijn bijdrage werd weer eens niet op prijs gesteld. Veel prestige had ik niet op de lagere school maar zo’n opmerking zette mijn fantasie wel in werking.

Wat deed die zus op een houtvlot? Waar voer ze naartoe? Ik zag beelden voor me van enorme houtvlotten zoals je vroeger in Zweden en Finland zag. Als je als schipper op zo’n vlot kon varen moest je wel een stoere meid zijn. Die zus op een houtvlot moest varen langs wilde stroomversnellingen, draaikolken en scherpe rotspunten. Een dame om je petje voor af te nemen. Maar een petje had ik ook al niet.

‘Jezus op een houtvlot’ was ook een mooie variatie, maar ja, Jezus kon al op het water lopen, die had helemaal geen houtvlot nodig. En mijn vriendjes begrepen het grapje toch niet. ‘En je broer er bij’, was mijn karige antwoord, maar ook dat maakte weinig weinig indruk. We gingen weer over tot de orde van de dag. In mijn dagdromen vaart mijn zuster, de kapiteinse, verder, zakt de rivier af helemaal tot aan de monding.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Je zuster op een houtvlot

 1. Irene zegt:

  Bij ons (in Amsterdam) zeiden ze: je zuster op een prikslee. Riep bij mij beelden op van het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’. Een ook dacht ik eraan hoe je door een ijskoude witte wereld je eigen weg kon prikken. Ook stoer dus.

  Like

 2. cornutus zegt:

  Ik ken de uitdrukking als Je zuster op een lorrie. Dezelfde vraag blijft overeind: waar ging ze dan naartoe? 😉

  Like

 3. Wllm Kalb zegt:

  Zeker uit de transportsector …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s