Mooie zinnen

UnknownMooie zinnen uit Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Behalve dat dit een intrigerend boek is, een prachtige vertelling vol wijsheden over religie, migratie, goed en kwaad, opgang en neergang en de menselijke natuur, staat het vol prachtige zinnen. Een verhaal vertellen is ook de taal optimaal gebruiken met al zijn mogelijkheden. Dit boek is genieten op meerdere niveaus, een ervan is de taal zelf. Met zijn kronkels, zijn loopjes, zijn metaforen.

“De ochtend kwam in vuil licht.” 

“In de pijpen ruiste het afvalwater van de bewoners boven hem. Een waterval als iemand doortrok. De getijdenwerking van het gebouw.”

“Hij wilde niet nadenken over dingen di onveranderbaar waren. Hij wilde ze ook niet voelen. Gevoelens waren voor gelukkige mensen.” 

“Hij is een groot en edel mens. Hij heeft een hart als een walvis.”  

“De flats zijn mettertijd opgerukt en duwen een vloed aan volkstuintjes, schuurtjes en caravans voor zich uit.”  

“Probeer je herinneringen te vergeten, zie Beg tegen de spiegel. Ze zijn niet van jou.” 

“Ze konden ongemerkt sterven, de een zou het niet van de ander weten. Je moest er niet te lang bij stilstaan omdat je anders zwaar en droevig werd.”  

“Hij keek verbaasd naar de man tegenover hem en verbaasde zich erover dat een hoofd zo kon groeien – een vergeten reuzenpompoen aan de rand van een veldje.”  

“Hij weet dat ze vooruitgeschoven posten zijn van hun familie, hun dorp, hun gemeenschap. In hun voetsporen reist een onzichtbaar gezelschap van vaders, moeders, broers, zusters, ooms en tantes, neven en nichten mee.”  

“De vraag naar zijn afkomst was een verlangen.”  

“De stem van zijn zuster was een reddingslijn die hem vanuit het verleden werd toegeworpen, zodat hij niet zou vergeten wie hij was en waar hij vandaan kwam.”  

‘Hij weet dat hij nooit meer naar huis kan. Hij is door het sleutelgat naar buiten gekropen en kan nooit meer terug naar binnen.”  

“Uit de ertslagen van zijn  geheugen was een zilveren luchtbel opgestegen, ze barstte aan de oppervlakte, zijn oren hadden het liedje opgevangen dat eruit was ontsnapt.” 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in schrijven, taal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Mooie zinnen

  1. Dick zegt:

    Ja, mooie zinnen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s