Tamme kastanjes

UnknownVan de week vond ik er een op het fietspad: ik herkende hem meteen, de groene stekels, half open gebarsten. Ik nam hem mee nar huis en maakte hem open met een zakmesje. Veel ‘loze’ tamme kastanjes, maar ook een mooie dikke. Ik pelde hem af en proefde. Nog net als vroeger, bitter, kruidig, helemaal kastanje. Pas later in Parijs leerde ik dan je ze beter kunt poffen op een vuurtje, dan zijn ze veel lekkerder. Maar in mijn lagere schooltijd aten we ze alleen maar rauw.

In de eerste jaren van de lagere school liep ik met andere kinderen van het kindertehuis naar het gebouw aan de Kroostweg, pas later toen ik een jaar of elf was kreeg ik een fiets. Het was nog heel landelijk daar aan de buitenkant van Zeist. Buitenplaatsen, sloten, boerderijen. En de wasserij met veel bedrijvigheid. We konden een stuk van de weg afsnijden door het weggetje achterom te nemen, door de parkachtige tuin van een van de grote huizen aan de Utrechtseweg. Het huis leek altijd leeg, maar er was een tuinman die waakte over zijn terrein. Als hij ons zag kwam hij ons achterna met een hond, wat het allemaal nog spannender maakte, we verdwenen dan door een gat in de heg.

In het najaar slopen we, gewapend met stokken, door het park op zoek naar tamme kastanjes. Eerst raapten we de kastanjes op die hier en daar op de grond lange, maar vaak waren anderen ons voor geweest en moesten we het doen met de kastanjes die nog in de boom zaten. We gooiden flinke stokken in de boom om de weerbarstige vruchten naar beneden te krijgen. Een van ons stond op de uitkijk en bij het eerste waarschuwingsteken renden we gauw weg, de kastanjes in je broekzak prikten in je been. Meestal was het loos alarm, er helemaal was geen tuinman te zien.

In veel Zuid-Europese landen zijn tamme kastanjes overal  verkrijgbaar. Hier zie je ze maar zelden. Morgen maak ik spruitjes met kastanjepuree.

Maak zelf je kastanjepuree
(of koop in België of Frankrijk een kant-en-klaar potje)

imagesKruis met een scherp mesje de kastanjes rondom in. Kook de kastanjes  8 minuten in water. Haal de kastanjes uit de pan en haal er de schillen af. (dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn) Doe ze dan opnieuw in een pan, schenk er de melk over, breng dit langzaam aan de kook en laat 45 minuten zachtjes koken. (met het deksel op de pan). Giet de melk af (wel bewaren). In de keukenmachine of met de staafmixer de kastanjes pureren. Doe de puree weer in een pan, zet hem op zacht vuur en voeg slagroom en boter toe. Goed mengen en voeg zoveel van de bewaarde melk toe dat de puree een smeuïge dikte heeft gekregen. Lekker met wildgerechten en spruitjes.
(http://www.mijnreceptenboek.nl

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Tamme kastanjes

  1. cornutus zegt:

    Mooi verhaal, Wllm. Eet smakelijk.

    Like

  2. Eígenlijk zijn beukennootjes lekkerder, maar het schiet niet op….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s