‘Hank’ is niet alleen de naam van een dorp in (Noord) Brabant, op de verkeersborden altijd in combinatie met Dussen; het is ook een wat aanstellerige variatie op de voornaam Henk; het is de hoofdpersoon in een verhaal dat ik nog moet schrijven, die heet dus Hank Dussen; maar de hank is, zo leerde ik vanochtend via de radio, ook een nevengeul van een rivier, vaak een oude loop of streng die nu weer wordt ingeschakeld bij hoogwater om het water beter en veiliger af te voeren. Vooral van de IJssel.
Zo groeit mijn vocabulaire nog steeds met de dag.
Zo groeit mijn vocabulaire nog steeds met de dag.
‘Hier kun je de hank opvaren’, ‘het water staat zo hoog dat het over de drempel van de hank komt’, ‘we hebben een huisje aan de hank’.
Mooie Nederlandse zinnen, een aanwinst. 1 november wordt de dag van de hank, zet maar in je agenda.
Je weet dat Hank Dussen ook een nummer van Freek de Jonge is? Over een bijna-dood-ervaring?
LikeLike
Nee, dat nummer van de Grote Wijze Man ken ik niet, mooie aanvulling. bedankt.
LikeLike
Het heet trouwens: bijna doodervaring en niet Hank Dussen. Dat komt er wel in voor, ook in de conference eraan voorafgaand.
LikeLike
Er is ook nog een columnist ergens in Groningen die Hank Dussen als pseudoniem gebruikt. Ik ga dus voor een andere naam voor de held van mijn verhaal: Sprang Capelle of zo.
LikeLike
hank of Strang (watergang)
Een strang of hank is een nevengeul van een rivier binnen een uiterwaard. Strangen komen voor langs de Rijn- en de Maastakken in Nederland en langs de Nederrijn in Duitsland. Ze spelen een gunstige rol ten dienste van het waterbergend vermogen bij hoog water. Het zijn veelal half-dichtgeslibde restanten van de rivier die vroeger met enige regelmaat zijn loop verlegde. De meeste strangen waren in de middeleeuwen hoofdgeulen van de rivier.
mooi he, die woorden?:)
LikeLike
Allemaal familie Goejan Verwelle !!
LikeLike
Maak je er toch Pieter Buren van. Zijn vrouw heet overigens Wilhelmina Oord.
LikeLike