De laatste Schimanski – met een Nederlands tintje

Schimanski en Marie-Claire Schimanski en Marie-Claire

Afgelopen zondagavond was het dan zo ver, voorlopig voor de laatste keer Götz George als Duisburgse commissaris Horst Schimanski. Voor de 48e keer trok de inmiddels 75-jarige oud-politieman nog eens zijn Schimanski-jas aan om zich op te werpen als verdediger van alles wat goed is in de rafelige rand van de onderwereld van de grootste binnenhaven van Europa. Deze keer ging het in de aflevering ‘Loverboy’ om drugs, pooiers en macht in de onderwereld.

Het begon met een flard Wilhelmus, want de oude makker van Schimanski, Hänschen, werd op het oude stadhuis van Duisburg geridderd. Niet door koning Willem-Alexander zoals Schimanski hoopte, maar door een vertegenwoordiger van het consulaat.

Götz George en Chiem van Houweninge Götz George en Chiem van Houweninge

Wat de eveneens zeer bejaarde Hänschen, zoals altijd gespeeld door schrijver Chiem van Houweninge, nog steeds bij de recherche doet blijft onduidelijk, ook hij is echt toe aan zijn pensioen.
Verder verliep de aflevering als gewoonlijk: een beetje romantiek, veel mooie beelden van de rommelige kant van de stad, een beetje geweld, motorbendes, roestige schepen en oude auto’s. Götz George vertolkte de held van vroeger op zijn vertrouwde manier. Zijn vriendin Marie-Claire heeft inmiddels haar Belgische woonboot verlaten en is een pannenkoekenrestaurant begonnen ergens in het havengebied. Schimanski heeft eindelijk een mobiele telefoon, maar weet nauwelijks hoe die aan en uit moet.

Schimanski in zijn onafscheidelijk jas Schimanski in zijn onafscheidelijk jas

Weinig nieuws dus eigenlijk, een aflevering zoals er al zoveel zijn geweest. Wat mij betreft mag Schimanski zijn Marie-Claire gaan helpen in de keuken en de jacht op de echte boeven van  deze tijd overlaten aan andere rechercheurs die wel kunnen omgaan met de moderne media.

Maar de wegen van publiekslieveling Götz George zijn ondoorgrondelijk, wie weet is het nog geen tijd voor een definitief afscheid.

Zie ook: Komt er nog één Schimanski? http://wp.me/p1MauM-Z5 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s