Herinnering aan Birma 2

GR_006aDe tocht naar de Golden Rock is lang en zwaar. Eigenlijk mochten we er toen, in 1989 helemaal niet heen, het was verboden gebied voor buitenlanders. Met moeite kregen we permissie om toch te gaan, voor de zekerheid kregen we wel een militair mee als gids, maar vooral ook onze als bewaker, een aardige jongen, hij legde ons geen strobreed in de weg.
Rijke Birmezen laten zich naar boven dragen, maar de meesten doen het te voet, zoals het hoort bij een echte pelgrimage. Het is zo’n  zes uur klimmen. Overal zijn gelukkig eettentjes aanwezig, handige jongens bieden je aan om voor een klein bedrag je bagage naar boven te dragen. Heel kleine kinderen worden meegedragen in manden, kleine vorstjes die de dag van hun leven hebben.

selectie 53Als we eindelijk boven aankomen op de grote tempelpleinen is het er een drukte van belang. Er zijn hotels, pensions, en grote slaapzalen, voor mannen en vrouwen apart. Overal zijn bloemen en andere offergaven te koop, er zijn waterverkopers, eettentjes. Geen plechtige stilte, geen vrome aandacht maar een gezellige drukte als op een kermis.  Na nog een korte klim zijn we dan eindelijk daar waar het allemaal om begonnen is, de heilige Gouden Rots met er bovenop een kleine tempeltje. Eigenlijk valt het wat tegen, maar in de avondschemering bij schaarse verlichting is het een mooi gezicht, het goud steekt goed af tegen de paarsblauwe bergen in de verte.

selectie 58a

Foto's Peter Kersten
 Zie ook: Herinnering aan Birma 1 http://wp.me/p1MauM-1kP
 Sandoway, die naam alleen al:  http://wp.me/p1MauM-9D 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s