Weet je stad (vervolg)

Schermafbeelding 2013-11-19 om 09.25.06AT5 heeft met de slogan ‘Weet je stad’ er in ieder geval voor gezorgd dat mensen het weer eens over taal hebben. Naar aanleiding van mijn vorige stukje vroegen lezers mij: Maar hoe zit het nou, is ‘Weet je stad’ nu wel of niet correct?

Volgens mij zit het zo: anders dan in het Engels is er in het Nederlands verschil tussen kennen en weten. Je weet dingen omdat je ze geleerd hebt, omdat je de feiten hebt opgezocht, de ‘weetjes’. Ik weet dat de hoofdstad van Nieuw Zeeland Wellington is, maar ik ben er nooit geweest, ik ken die stad niet.
Je weet de feiten, zoals je weet dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland. Maar daarmee ken je de stad nog niet.
Ik ken Amsterdam. Heb er dertig jaar gewoond, gestudeerd, gewerkt, gevreën, gefietst. Ik weet hoe je je fiets op slot moet zetten, ik weet het verschil tussen Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Noord, ik was op Kwakoe en op het festival op het NDSM-terrein.

Een stad leren kennen kost tijd en moeite. Iets weten over de stad, is zo gedaan.

Eigenlijk bedoelt AT5 met de slogan: Zorg dat je veel over de stad te weten komt en leer vooral de stad kennen, de zender AT5 kan je daarbij helpen.
Maar ja, dat is een beetje lang voor een slogan.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s