Downton Overspel Abbey

Schermafbeelding 2013-11-24 om 11.34.22Op zaterdagavond heb ik meestal wel wat anders te doen, maar de dvd-speler is geduldig en op zondagochtend vroeg kijk ik graag naar mijn twee favoriete series, Downton Abbey en Overspel. Eerlijk gezegd wordt het allemaal wel een beetje veel. Al die verschillende personages, de ultra snelle montage, de intriges die je allemaal moet onthouden, niet alleen van de huidige afleveringen, maar ook nog die van vorig jaar en het jaar daarvoor. Overspel is bezig met het tweede seizoen, Downton Abbey al met het vierde seizoen. Ik merk ook dat het niet zo erg is als je eens een aflevering mist, de verhaallijnen lijken allemaal op elkaar, je bent al snel weer op de hoogte.

In Overspel deugt niemand, iedereen bedriegt elkaar, speelt vuile spelletjes. Er is geen held met wie je kunt identificeren. Het is spanend, maar tegelijkertijd verbaas je je nergens meer over. Soms is het Hollands klungelig, zoals de officier van justitie Pepijn (gespeeld door Dichter des Vaderlands Ramsy Nasr)  die ergens in de Ardennen op het spoor is van de ontvoerde Willem met wie hij nog een appeltje te schillen heeft. Hij koopt in het dorp een verrekijker. Die probeert hij niet eerst eens rustig uit, nee, hij neemt de doos mee in een plastic tas naar het huis van de ontvoerders, gaat dan op zijn gemak de doos uitpakken en moet dan de verrekijker, een enorm gevaarte, nog uitproberen. Als er iets gebeurt in het huis, ziet hij zowat niets.

In Downton Abbey weet ik niet altijd wie er nou tot het personeel behoort en wie ‘boven’ thuishoort in de salons, er is zoveel opwindends gepasseerd dat de zaken wel eens door elkaar lopen. Het ziet er allemaal uiterst verzorgd uit maar ik volg de gebeurtenissen nog maar met een half oog. Weer is iemand stiekem verliefd geworden op een verkeerde meneer of mevrouw, weer speelt een van de dames of heren een vals spelletje. Maggie Smith blijft heerlijk om naar te kijken als de oude douairière, maar haar spitsvondige opmerkingen lijken wat minder scherp dan in de eerste seizoenen, ook de douairière raakt vermoeid. Deze week werden we opgeschrikt door een echte verkrachting in de keukens beneden, dat houdt je dan weer bij de les.

Ik blijf dus wel kijken. Goed gemaakt drama op de televisie is zoveel boeiender dan alweer een liedjescompetitie of een nietszeggende quiz.

Zie ook: ‘Spelen met Overspel’ 19 november 2011  http://wp.me/p1MauM-aD
‘Maggie Smith  – de ster van Downton Abbey’ 27 janauri 2013 http://wp.me/p1MauM-Vd

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Downton Overspel Abbey

 1. Corline zegt:

  Afgelopen zaterdag had ik eindelijk weer eens tijd om er goed voor te gaan zitten. Er viel me nog meer storends op bij Overspel, maar die verrekijker was wel het toppunt. In Barvaux kun je bijna op elke straathoek wel een jachtwinkel vinden, die prachtige kleine kijkertjes verkoopt. Verder kan ik me niet voorstellen dat je met de laptop op je auto van alles kunt opzoeken. Het lijkt me stug dat er een degelijke wifi verbinding mogelijk is in zo’n klein dorpje.
  Je hebt gelijk, Maggie Smith is veel minder scherp, helaas. En die verkrachtingsscene had van mij niet echt gehoeven (wat een raar woord is dit…….) Ik blijf nog wel kijken, maar voor hoe lang? Er liggen nog een paar ‘lekkere’ boeken te wachten.

  Like

 2. ollieherman zegt:

  Zowel bij Penoza als bij Overspel zitten er zwakkere afleveringen tussen. Ik noem het vaak de “navelstaar”-aflevering, waardoor het tempo verdwijnt en je aandacht ook verslapt. De muziek zwelt aan, tranende ogen, wazige blikken, het duurt allemaal te lang.
  Downton Abbey is inmiddels een instituut en dat is ook een valkuil. Herhaling van zetten ligt op de loer. Boeiend vind ik wel het verschuivende tijdsbeeld.
  Maar er zijn nog ontzettend veel meer series. Zoals bv. Homeland en Boardwalk Empire. Absoluut beter, spannender, mooier. Het lijkt wel alsof ik verslaafd ben aan series 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s