Edwin, de geslagen hond

th-4Hij zat er bij als een hond die veel is geslagen en door zijn baas aan de kant van de weg is gezet. Edwin de Roy van Zuydewijn mocht opnieuw zijn verhaal doen in een actualiteitenprogramma. Hij en zijn advocaat wezen al snel naar de kwade genius achter alle snode plannen: Bernhard van wie we toch allemaal weten dat hij niet deugde. Edwin kwam met vage verwijzingen naar een boek dat nog moet verschijnen waarin alles komt te staan wat er fout is in dit land. En premier Rutte heeft eerst wel en later weer niet toegegeven, het was Bernhard die er achter zat. De eis tot schadevergoeding zit er aan te komen.

th-6In de krochten van het internet valt er al een en ander over te lezen. In zijn proefschrift wijst De Roy van Zuydewijn op de duistere rol van Bernhard in de periode na de Tweede Wereldoorlog. De tijd van onduidelijke wapenleveranciers, spionage en contraspionage, de ondergang van de bank Teixeira de Mattos waarbij ook de vader van Edwin een rol zou hebben gespeeld, de Menten-affaire, met op de achtergrond altijd die duistere figuur van prins Bernhard en daar aan gekoppeld de mysterieuze Stadhoudersbrief die wel of niet zou moeten aantonen dat Bernhard in feite een dubbelspion was die de Nederlandse zaak wilde verkwanselen, de brief die nooit boven water kwam. Ooms van Edwin zouden belastend materiaal in handen hebben gehad. Hele en vooral halve waarheden buitelen over elkaar heen.

Allemaal redenen waarom opa Bernhard niet wilde dat deze Edwin in de buurt van deth-5 familie kwam, maar ja, Margarita was de liefde van zijn leven, de oudste dochter van prinses Irene die nu door de familie is gehersenspoeld en niets meer van haar ex wil weten. De arme Edwin bleef berooid achter; nooit meer krijgt hij zijn leven op de rit, ook niet in het verre Portugal. Talloze advocaten heeft hij al versleten, vele rechtszaken heeft hij gevoerd die hij soms won, soms ook verloor. Hij moet nog 100 uur werkstraf uitvoeren in verband met de Klimopzaak. Ben benieuwd wat voor werk hij gaat doen, waarschijnlijk helpen in het dierenasiel, want zijn echte liefde is natuurlijk zijn hond Pablo.
_____________________________________________________________

Zie ‘Vreemde historiën’ door Ton Biesemaat over het proefschrift van E. de Roy van Zuydewijn http://www.theovangogh.nl/vreemdehist.html

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Edwin, de geslagen hond

 1. De Stadhoudersbrief, de Klimopzaak, mooie namen, mooie woorden. Ik kan er zo niet 123 op komen maar volgens mij hebben we heel veel van dat soort kwesties. Iets met loodgieters en klusjesmannen toch?

  Like

 2. zwarte piet zegt:

  mysterieuze Stadhoudersbrief die wel of niet zou moeten aantonen dat Bernhard in feite een dubbelspion was die de Nederlandse zaak wilde verkwanselen,

  Het boek Lynn Picknett, Clive Prince and Stephen Prior, ‘Double standards, The Rudolf Hess cover-up’, London 2002 schrijft dat Bernhard de laatste was die midden 1943 dineerde met een broer van de Britse koning die de dag daarop omkwam bij een vliegbootongeluk in Schotland.
  Het ongeluk is nooit verklaard, vliegboten mochten niet boven land vliegen.
  Bij dat ongeluk was een lijk te veel, het idee is dat dat Rudolf Hess was.
  De vliegboot zou op weg geweest zijn naar Stockholm, om daar vrede tussen Britten en Duitsland af te kondigen. Zowel Churchill als Hitler zouden aftreden.
  In dit verhaal past een brief van Bernhard met stadhouder van Nederland te maken. of, als het allemaal waar is, Bernhard dan de Nederlandse zaak verkwanselde is een vraag.
  Duidelijk lijkt me dat het beeindigen van de oorlog midden 1943 heel wat ellende had kunnen voorkomen, ook voor heel O Europa.
  Als het zo zou zijn dat Zuidewijn deze zaak naar voren zou brengen kan dat verklaren waarom geprobeerd wordt hem in diskrediet te houden.

  Dat

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s