Zaterdagmiddag: herhaling docu over Jeroen Willems

th-2Twee uur maar liefst besteedde human en ntr afgelopen dinsdagavond aan de een jaar geleden overleden acteur en zanger Jeroen Willems. Een groot acteur, trecht bewierookt in heel Europa. Toch keek slechts een handjevol mensen naar de twee programma’s: de documentaire ‘Jeroen Willems – Over grenzen’ van Simonka de Jong en Marijke Reijnders (152.000 kijkers) en ‘Willems zingt Brel’ over de acteur die zich ontpopt als een voortreffelijke zanger van de chansons van Jacques  Brel (48.000 kijkers). Wat jammer dat niet veel meer mensen nog eens konden genieten van de innemende, geweldige acteur en zanger, ook mensen die hem misschien niet zo goed kenden. Zijn lange monoloog Tweelicht, die hij over de hele wereld in het Nederlands, Duits, Frans en Engels speelde, moet ook nog eens uitgezonden worden. Meer dan een toneelstuk, een one-man-show van het hoogste niveau, huiveringwekkend, navrant, hilarisch. Fragmenten uit die  voorstelling en beelden van de altijd twijfelende acteur achter de schermen vormen de leidraad van ‘Over grenzen’.

th-3Hoe haalt de zendercoördinator het toch in zijn hoofd om zoiets moois en belangrijks te programmeren tussen elf uur ’s avons en een uur ’s nachts? Dan weet je op voorhand dat er maar weinig mensen kijken, of gaat men er in Hilversum vanuit dat al die kunstliefhebbers (de elite?) toch wel een dvd-recorder laten draaien of terugkijken via uitzending gemist? (Daar is ‘Over grenzen’ trouwens helemaal niet te vinden, terugzien kan wel via human.nl)

Op die site staat ook dat de uitzending op zaterdagmiddag 7 december om 15.00 uur herhaald wordt zodat eenieder die elf uur een redelijke tijd vindt om naar bed te gaan alsnog kan kijken of de uitzending kan opnemen.

Waar blijft de Nederlands-Vlaamse cultuurzender, die naar het voorbeeld van ARTE het beste op het gebied van cultuur op prime time uitzendt? Tijdens alle debatten over de bezuiniging op de omroep heb ik daar nooit iemand over gehoord. Toch is het zo eenvoudig, bundel de krachten. Duitsers en Fransen kunnen het, dan moeten wij in de Lage Landen dat toch ook kunnen. Wij spreken ook nog eens dezelfde taal, heel veel hoeft dat dus niet te kosten.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zaterdagmiddag: herhaling docu over Jeroen Willems

  1. Dick zegt:

    Mijn steun en zegen heb je met dit voorstel.
    Ik vrees echter dat onze politici dat wat overdreven zullen vinden en zullen wijzen op de vijftien of daaromtrent pulpzenders die we al hebben en zullen vragen of dat niet genoeg is.

    Like

  2. Irene zegt:

    Helemaal mee eens. Ik ben wakker gebleven en heb genoten, Gun meer mensen dit culturele hoogtepunt.

    Like

Plaats een reactie