De eerste vriend

Zo verliefd ...

Zo verliefd …

Een echte vriend om mee te vrijen, een wijze man die me met raad en daad zou kunnen bijstaan. Wat verlangde ik er naar. Nog geen twintig was ik, toen ik af en toe wel eens iets met een man had; in Rotterdam waar ik in de weekends was, een enkele keer in Arnhem waar ik vaak logeerde bij mijn oom en tante. Maar ja, hoe pakte je dat aan in een tijd ver voor internet en datingsites?

Via via had ik gehoord dat je bij de Kruiskade moest zijn of op de Diergaardesingel. Daar in Rotterdam waren kroegjes waar mannen kwamen die ook zò waren. En daar trof ik op een zaterdagavond Richard. Hij vond me leuk en dat was al voldoende om bij hem in de auto te stappen. Hij reed wat rond, parkeerde de auto bij een parkje en streelde mijn bovenbeen. Hij merkte hoe zenuwachtig ik was en we begonnen te praten. Ja, het was voor mij de eerste keer dat ik zomaar met een man meeging. Dan moeten we maar een afspraak maken, als ik dat zou willen, dan konden we wat rustiger met elkaar praten.
Richard was chemicus en werkte bij een fabriek in Arnhem. Ik zou vanuit Nijmegen makkelijk een dagje naar hem toe kunnen komen.

Hij was sindsdien niet meer uit mijn gedachten. Oud was hij in mijn ogen, 33 jaar, maar dat maakte hem des te aantrekkelijker. Hij rook naar pijptabak en een bijzondere aftershave. Die geur kon ik me beter herinneren dan zijn uiterlijk, die hele week probeerde ik mij een voorstelling te maken van zijn gezicht, zijn handen, maar ik wist niet meer hoe hij er uit zag.

Ik belde hem op vanuit de telefooncel. Die zaterdag verzon ik een smoes om uit het internaat weg te komen en reisde naar Arnhem waar hij me ophaalde bij het station. Zo zag hij er dus uit: stevig, brede schouders, een bril, een innemend, vriendelijk gezicht. We reden naar zijn huis in een dorpje bij Arnhem, een verdieping van een mooie villa. We vreeën op de bank, hij kon heel goed zoenen.

220px-thumbnailWe waren toen strafbaar, vertelde hij me, paragraaf 248bis gold nog, seksueel contact met minderjarigen was bij wet verboden, dat zou pas in 1972 worden opgeheven. Bij het binnengaan van het huis was Richard erg voorzichtig, ik mocht niet gezien worden door de mensen beneden van wie de villa was.

Onze relatie duurde een half jaar. Soms kwam Richard zomaar naar Nijmegen en reden we door de mooie Ooijpolder om ergens aan de Waal te vrijen. Ook bezocht ik hem in Rotterdam waar zijn moeder woonde in een mooie flat aan de Wijnhaven. Als zij in Amerika was bij zijn jongere zusje konden we de flat gebruiken. Via hem leerde ik ook andere vrienden kennen, wat hij erg aanmoedigde, ik moest ook jongens van mijn eigen leeftijd leren kennen. En zo werd ik verliefd op Jan met wie ik dat jaar op vakantie ging, want Richard had andere plannen. Hij had vaak de naam Ems laten vallen, een collega met wie hij nauw samenwerkte. Het verbaasde me niet echt toen ik hoorde dat hij met haar op vakantie was geweest en later met haar getrouwd was. In zijn familie was het ondenkbaar dat hij met een man zou samenwonen. Hij vertrok naar Frankrijk en een heel enkele keer kreeg ik een brief van hem.

Tien jaar geleden belde hij me; hij was tijdelijk terug in Nederland en wilde met me uit eten. Ik schrok, was dat de Richard op wie ik zo verliefd was geweest? Het was een oude man, klein, een afgetobd gezicht. Als ik destijds duidelijker naar hem was geweest zou hij voor mij hebben gekozen, zei hij. Hij hield toen erg veel van me en nog steeds wilde hij met me vrijen. Met moeite kwam ik alleen naar huis en dacht na over die vreemde, spannende tijd. Hij was de eerste man met wie ik echt een bed deelde, met wie ik beleefde dat liefhebben en seks samen kunnen gaan. Had het allemaal anders kunnen lopen? Was ik niet duidelijk genoeg geweest in mijn verliefdheid?

Zie ook:
Begeerlijk http://wp.me/p1MauM-ED
Bij ons gebeurde nooit iets http://wp.me/p1MauM-1k9
Een ongemakkelijke situatie http://wp.me/p1MauM-1kv

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De eerste vriend

 1. ah 🙂 zow herkenbaar!!:):)
  dank voor deze herinnering!!:)

  Like

 2. Gert-Jan zegt:

  Wat een leuk jochie!

  Like

 3. Welk internaat was dat? Toch niet Canisius?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s