Hoelang duurt een studie rechten? En wat leer je dan allemaal? Je zal na zo’n opleiding toch wel moeten kunnen denken op ‘academisch niveau’? Hoe kan het dan dat een officier van justitie zo’n stomme fout maakt?
In Breda heeft deze week het gerechtshof een fout van een officier van justitie moeten rechttrekken. Deze officier had een straf geëist wegens een ‘poging tot overval’ tegen een 33-jarige Fransman die, gewapend met een honkbalknuppel een woning was binnen gedrongen, twee bewoners ernstig had verwond en er vandoor was gegaan met 71.000 euro en 20kg aan henneptoppen.
Hoe erg de misdaad ook was, de rechter moest hem vrijspreken, want de officier zat fout. Het ging immers niet om ‘een poging’ maar om een ‘geslaagde overval’. De rechter ging natuurlijk meteen in beroep en bij het hof en daar werd de boef toch nog veroordeeld tot vijf jaar en 10.000 euro boete. Onbekend is of het bedrag van 71.000 euro en de henneptoppen in beslag zijn genomen.
Heeft die officier van justitie zitten slapen, of was zij of hij onbekend met het verschil tussen ‘een poging tot’ en ‘geslaagde poging’? Hoeveel uren werk zal er zijn gaan zitten in zo’n stomme fout? Hoeveel zou het gekost hebben? Worden er meer van dergelijke fouten gemaakt? Krijgt de officier een berisping, strafkorting, een beroepsverbod?
Kunnen we echt -zoals tegenwoordig maar al te graag en dan vaak vanuit de onderbuik gesuggereerd wordt- onze rechtstaat niet meer toevertrouwen aan mensen met onze juridische academische opleidingen? Zoals ik die lang geleden, wel van buiten af, heb leren kennen, kan ik me dat niet voorstellen. Of is bovenbeschrevene alleen maar – hoe erg dan ook- een incidentele zoals men zegt menselijke stomme slordige fout, die hersteld en in het vervolg voorkomen kan worden?
LikeLike
Ik denk inderdaad dat laatste, maar dat mag toch niet? De rechtelijke macht is al overbelast, zaken duren vaak jaren, veel te lang. Dan mag je toch geen tijd en menskracht verspillen aan zulke onnozelheden?
LikeLike
Fouten dienen hoe dan ook bestraft te worden!
LikeLike
Goed, helder en duidelijk formuleren. Dus eerst goed nadenken. Dat kan veel narigheid voorkomen!
LikeLike
de vormfoutjes…. zucht.
LikeLike