Lenny Kuhr en de karaoke

UnknownZangeres Lenny Kuhr had ik altijd hoog zitten. Ik hou van haar warme stem, de keuze van haar liedjes. Een zangeres die altijd haar eigen weg is gegaan, zelf componeerde. Van ‘De Troubadour’ in 1969 tot het mooie liedje ‘Spijt’ dat ze maakte voor het programma Ali B op volle toeren. Maar nu worden we op de radio dag-in, dag-uit geteisterd door een radiocommercial waarin La Kuhr ons trakteert op ‘Oom Joop heeft een krat pils mee gebracht’ en ‘Joke met haar karaoke’. Het gaat om aandacht voor de BOB-actie van de stichting Veilig Verkeer Nederland. Een nobel doel, maar Lenny Kuhr valt daarmee voor mij van haar hoge voetstuk. Zulke platte teksten passen haar niet, vloeken bij haar repertoire van hoogdravende teksten, spirituele liederen. Ze zong Schubert en weidde zich aan het Joodse lied. En nu dus de karaoke van Joke.
Lenny Kuhr trekt nog steeds rond en treedt op in kleine zalen. Grote successen zijn lang geleden, het was in 1980 dat ze furore maakte met ‘Visite’, en dat succes wordt nu, 33 jaar nadien, nog eens uitgebuit. Jammer.

De tekst van ‘Visite’ werd overigens geschreven door de vrolijke schrijver Herman Pieter de Boer die, zo hoorde ik net, vandaag is overleden.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s