Sterke persoonlijkheid

Unknown-2Is het nastrevenswaardig? Heb je het of ben je het: een sterke persoonlijkheid? Ik moest daaraan denken bij het lezen van het boeiende interview van Greta Riemersma met schrijfster Kristien Hemmerechts in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag met mooie foto’s van Linelle Deunk. Tumult in België want de schrijfster had het aangedurfd om in de huid te kruipen van de meest gehate vrouw van dat land: Michelle Martin, de ex- van kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux.
Ik bewonder Hemmerechts om haar moed, om haar durf als schrijver, om haar benadering van de zaak Martin: het gaat hier om een mens. Een mens is niet alleen goed en altruïstisch, een mens kan ook slecht, slap, gewetenloos zijn. Daarover gaat het boek. Het is geen lofzang op Michelle Martin, de vrouw die de honden eten gaf – en daarbij de twee meisjes oversloeg die opgesloten zaten in de kelder. Afschuwelijk. Maar wat een durf om te willen nagaan wat er zich afgespeeld kan hebben in het hoofd van die vrouw.

Hemmerechts heeft zelf een turbulent leven geleid en veel verlies meegemaakt. Wie haar hoort spreken raakt al snel onder de indruk: wat een krachtige vrouw. Ze spreekt nadrukkelijk, formuleert scherp, spreekt met een mooi Vlaamse accent. Een vrouw waar je niet aan voorbij gaat. Is zij een vrouw met een sterke persoonlijkheid? Ik weet nooit zo goed wat daarmee bedoeld wordt. Is dat iets dat je zou moeten willen hebben, een sterke persoonlijkheid? Is dat iets wat je kan leren, moet je ervoor trainen? Is gewoon iemand zijn niet voldoende?

Unknown-4Het eerste singeltje dat ik ooi kocht was ‘Personalily’ van Lloyd Price: Over and over 
My friends say I’m a fool 
But over and over 
I’ll be a fool for you 

’cause you got personality, 
Walk, personality 
Talk, Personality 
Smile, Personality 
Charm, personality. Persoonlijkheid, dat was waar het in het leven om draaide, dat had je of had je niet. Dat baarde me grote zorgen, want had ik, puber, boekenwurm, brillendrager, slomeduikelaar, wel enige persoonlijkheid, kon ik indruk maken op andere mensen? Of kon je ook zonder persoonlijkheid door het leven? Opeens voelde ik me enorm verlaten.

Tegenwoordig is gewoon ‘personlality’ al niet meer genoeg, je moet een sterke persoonlijkheid zijn (of je moet hem hebben, daar zijn de taalkundigen het nog niet over eens). Cursussen Mindfullness, Neuro Linguïstisch Programmeren, Ayurveda en meer van dergelijk zaken zitten overvol. Allemaal mensen op zoek naar het versterken van hun  persoonlijkheid, een mooi alternatief voor de sportschool.

Ik doe het maar met de persoon die ik ben.

Kristien Hemmerechts over haar boek:

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Sterke persoonlijkheid

 1. Wim,

  Ze heeft moed en geld. Een arme kunstenaar had dit nooit geschreven.

  Like

 2. svara zegt:

  Ik las het ook en zag haar ook nog in een of ander programma.
  Een vrouw die veel heeft meegemaakt en dat naar mijn inschatting echt heeft doorleefd.
  Vanuit die doorleefde ervaring spreekt zei en ik ‘voel’ bij haar een realistische kijk op het leven op mens-zijn en een oprechte poging tot mededogen.
  Een mooie moedige vrouw.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s