Wonen aan een allee

imagesMijn oma woonde aan de Ringallee. Als jochie van vier heb ik er gelogeerd en die naam klonk als een liedje: Ringallee, ringallee … Pas veel later realiseerde ik me dat het ging om de Ring-allee, dat een allee een aanduiding is voor een laan met aan weerszijde twee rijen bomen. De Ringallee in Rozendaal (bij Arnhem) was ooit bedoeld om een ring te vormen om het landgoed Rozendaal met het fraaie kasteel, maar dat is er niet van gekomen, de Ringallee is nu gewoon een mooie laan die loopt van Rozendaal, via Velp naar Rheden.

Van die logeerpartij en het huis van mijn oma herinner ik me weinig., ik was een beetje ziek weet ik nog. Oma liet me de slaapmutsjes in de voortuin zien en achter was een kwekerij. De knecht bracht me zelf gekweekte druiven en zette een konijn op mijn bed, wat ik eng vond. Rozendaal was en is nog steeds een rustig dorp waar nooit iets gebeurt.

Middachter Allee

Middachter Allee

In Nederland zijn niet veel alleeën. Ik ken nog de beroemde Middachterallee, de oprijlaan naar het imposante kasteel Middachten bij de IJssel, een van de mooiste lanen van ons land.

In Berlijn ga altijd graag even kijken bij de Frankfurter Allee, het verlengde van de Karl Marx Allee. Ooit stonden hier ook dubbele rijen bomen maar die zijn allang verdwenen, het is nu een brede verkeersweg van bijna vier kilometer van het centrum naar het oosten (richting Frankfurt a/d Oder). In de jaren vijftig, in de DDR tijd, zijn hier flats gebouwd in de best sovjettraditie voor het kader, mooie woningen die nu zeer in trek zijn. In het midden van de lange allee is een plein (Frankfurter Tor) waar de stadsplanners twee flinke torens hebben geplaats op het ‘arbeidersparadijs’.

Unknown-1Wonen aan een allee, ook dat kan dus.

Mooie pagina over de Karl Marx Allee http://www.zeit.de/kultur/karl-marx-allee/index.html#prolog
meer over straatnamen http://wp.me/p1MauM-js

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wonen aan een allee

 1. Een enkele keer gebeurt er wat in Rozendaal. Als ik er ben…
  http://www.dickblogt.nl/art-food-friends-feest/

  Like

 2. assyke zegt:

  de Kerkallee,
  ook in de buurt van de Ringallee

  Like

 3. Corline zegt:

  Dan maar liever Unter Den Linden….

  Like

 4. etierik zegt:

  Interessant, wist niet dat historisch gezien een ‘allee’ wat anders is dan een ‘laan’.
  De Kruisallee bij Voorst heeft tegenwoordig in ieder geval geen twee rijen bomen meer!
  http://goo.gl/maps/TIQgG

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s