Over het hoofd gezien – ‘De lijst van al mijn wensen’ – Grégoire Delacourt

titelSoms zijn er van die kleine juweeltjes die je moet koesteren. Die je graag wilt delen. Het boek De lijst van al mijn wensen van de vrijwel onbekende Franse schrijver Delacourt is er zo eentje. Het boek was een Frankrijk ene groot succes, er is inmiddels een toneelstuk en een film van gemaakt, maar de grote Nederlandse dagbladen besteedden er geen aandacht aan, het is dus nooit in grote stapels aangeboden. Jammer want dit kleine boek biedt zoveel leesplezier.

Het beschrijft het eenvoudige leven van Jocelyne in de Noord-Franse provincieplaats Arras. Een gelukkig leven waarin eigenlijk niets gebeurt. Ze heeft heeft fourniturenwinkeltje, luncht met haar twee buurvrouwen die een kapsalon hebben, zorgt voor haar man die in de ijsfabriek van Haagen-Dazs werkt. Het is geen fantastisch huwelijk maar beiden schikken zich, ze hebben nog altijd verdriet over hun doodgeboren dochtertje, ze hebben zorgen over hun twee andere kinderen die al huis uit zijn. De onverwachte dood van haar moeder heeft haar flink aangegrepen, haar vader raakt dement. Desondanks denkt Jocelyne regelmatig: wat ben ik toch gelukkig met al de kleine dingen.

Grégoire Delacourt schrijft het mooi op, hij heeft veel oog voor opmerkelijke details, hij kruipt helemaal in het hoofd van de hoofdpersoon. Veel lezers kunnen niet geloven dat dit boek door een man is geschreven, zo goed beschrijft hij de twijfels van Jocelyne over haar uiterlijk (“ik heb niet de gratie van vrouwen tegen wie lange zinnen worden gepreveld”), haar toekomstverwachting (“iedereen liegt zichzelf voor”).

Op aandringen van de buurvrouwen speelt Jocelyne een keer mee in de lotto en ja, dan wint ze 18 miljoen euro. Dat feit zet haar rustige leventje op zijn kop. Ze vertelt eerst niets aan haar omgeving, ze verstopt de cheque in haar kledingkast (“Geld is geen liefde”). Ze droomt over wat ze allemaal zou kunnen met haar geld (veel cadeaus voor haar man en kinderen, voor zichzelf een dunschiller).

Maar ze kan het niet lang geheimhouden. De laatste twintig bladzijden van het boek beschrijven in vliegende vaart de ontwikkelingen die het leven van Jocelyne op zijn kop zetten. De les van dit verhaal: geld maakt niet gelukkig, vooral niet heel veel geld.  Een boek om over na te denken.

‘De lijst van al mijn wensen’ Grégoire Delacourt  Uitgever: Orlando Vertaling Marga Blankestijn | Ebook € 7,99 | pocket 16,95.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Over het hoofd gezien – ‘De lijst van al mijn wensen’ – Grégoire Delacourt

  1. Ach wat schattig, die dunschiller….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s