Van een kanaat op de Krim naar een zielige vrouw in Oben-Bayern

“In de dertiende eeuw werd de Krim door Tataren uit Azië veroverd, die er eeuwenlang een kanaat hielden. In 1783 werd het schiereiland bij Rusland gevoegd”, meldde de NOS-site vandaag over de Krim. Eens was het schiereiland dus een ‘kanaat’. Nooit van gehoord en de journalist nam niet de moeite het uit te leggen. Maar internet weet op alles een antwoord.

Een kanaat is een Aziatisch vorstendom, met een Kan (Khan) of Chan aan het hoofd. Zoals Dzjengis Khan en de Aga Kan. Over die laatste hoor je nooit meer iets. In de jaren zestig en zeventig waren de Agha Kan IV en ook zijn vrouw, de Begum, bekende society figuren, altijd aanwezig in de roddelbladen, onmetelijk rijk.

Omdat zijn tweede vrouw Gabrielle zu Leiningen een Duitse prinses was, besteedde de Duitse ‘Regenbogenpresse’ veel aandacht aan hun publieke optredens. Maar de prinses zit alweer thuis in Oben-Bayern, gescheiden en in afwachting van de toekenning van haar alimentatie.

220px-Bak-portraitZe werd niet als prinses geboren maar als Gabriëlle Horney, haar stiefvader Bodo Thyssen adopteerde haar en voortaan was haar naam Gabrielle Thyssen (van de beroemde staalfabrieken). In 1991 trouwde de dame, inmiddels gepromoveerd in de rechten met een baan bij UNCESCO in Parijs, met een prins zu Leiningen. Na haar scheiding trouwde ze in ’98 de Aga Kan. Als Begum en kersverse moslima koos ze nu voor de naam Inaara. Maar na zes jaar liep ook dit huwelijk stuk. Nog steeds wordt er geprocedeerd over Gabriëlles eis van 50 miljoen Engelse pond.
Al vaker droeg ze een andere naam. Als Gina Boys maakte ze in 1986 deel uit van de gelegenheidsband That’s Life. Deze trad op bij de nationale finale voor het Eurovisie songfestival 1986 in Duitsland met het cultnummer Telefon, gecomponeerd door de niet te vermijden Ralf Siegel. Ze werden twaalfde en laatste. Genomineerd voor de meest bizarre nummer dat ooit een gooi deed naar deelname aan het songfestival. Voor Gina Boys lag er geen zangcarrière in het verschiet.

‘Telefon’ uit 1986, met veel aandacht voor de kapsels. De middelste zangeres is de latere Begum.  http://www.youtube.com/watch?v=uZ5stKk5wXY

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Van een kanaat op de Krim naar een zielige vrouw in Oben-Bayern

  1. richardkamp zegt:

    Ik zie geen woord over de genocide door Stalin op de Tartaren.

    Like

  2. fredvanderwal zegt:

    Ik wil ook een kanaat

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s