De Krim ‘Heim ins Reich’ – dat hebben we eerder gehoord

m19e eeuws noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry het, het veroveren van land door druk uit te oefenen, militaire macht te tonen. Maar ook in de 20e eeuw gebeurde dat nog volop. De manier waarop president Poetin de Oekraïne onder druk zet doet sterk denken aan de manier waarop Hitler in de jaren dertig land veroverde. Hij wilde alle Duitsers terugbrengen binnen Duitse grenzen; als het nodig was verlegde hij daar voor de grens
Als eerste kwam het Saargebied terug, in 1935. Dit gebied, rijk aan steenkool, was na de Eerste Wereldoorlog een mandaatgebied van de Volkenbond, maar de Fransen maakten er de diest uit. Onder politieke druk vanuit Berlijn werd er een referendum uit geschreven, de overgrote meerderheid stemde voor aansluiting bij Duitsland, wat daarop snel gebeurde.

Vervolgens liet Hitler zijn oog vallen op de gebieden in de jonge republiek Tsjecho-Slowakije waar veel etnische Duitsers woonden. In de berggebieden langs de grens woonden 3 miljoen mensen die Duits als moedertaal hadden en opgestookt door de nazi’s in Berlijn begonnen deze steeds harder te roepen om aansluiting bij het Derde Rijk. De Tsjechen hoopten op steun van Engeland en Frankrijk. Tijdens de vredesconferentie in München (1938) werd oorlog voorkomen maar de gebieden werden als Sudetenland toegevoegd aan Duitsland. ‘Peace for our time’, sprak de Engelse premier Chamberlain trots (met paraplu). Vrede, voor eventjes maar.

In 1939 werd druk uitgeoefend op Litouwen om Memelland terug te geven aan Duitsland. Ooit was dit gebied aan de rivier de Memel, helemaal in het noordoosten van Oost-Pruisen door Duitse tempeliers veroverd en bestuurd. Na 1918 was het echter een onderdeel geworden van de nieuwe Baltische staat Litouwen en heette nu Klaipeda. Na een dreigend ultimatum stond Litouwen het gebied af aan Duitsland, de rest van de wereld keek toe maar greep niet in.

Vreemd genoeg deed Hitler geen aanspraken op de voormalige Duitse streken in België, hoewel daar ook stemmen te horen waren die terugkeer naar het moederland verlangden. Ook Zuid-Tirol, waar veel duitsprekenden wonen en dat tot Italië behoort, werd niet opgeëist. Over Elzas-Lotharingen werd eveneens gezwegen, hoewel die provincies in de loop der eeuwen afwisselend Frans en Duits bezit waren geweest. Pas na verovering van Frankrijk, in 1940 werden deze gebieden weer bij Duitsland gevoegd.
Poetin heeft de geschiedenis goed bestudeerd.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Krim ‘Heim ins Reich’ – dat hebben we eerder gehoord

 1. ruchardkump zegt:

  De manier waarop de hetze tegen Putin wordt gevoerd doet sterk denken aan de hetze tegen Hitler. Maak de man eerst zwart, Putin homo’s, Hitler joden, provoceer hem dan tot een militaire ingreep, Putin Russen op de Krim, Hitler Duitsers in Polen, en voilà, je hebt je oorlog tegen het kwade.
  Een Amerikaan lijtk het goed door te hebben, zijn hypothese verklaart alles ‘de VS wil dit confict uit angst dat de Europese landen te veel samenwerking met de Russische Federatie krijgen’.
  Als die hypothese juist is kan de VS wel eens in z’n eigen voet geschoten hebben, en in die van het monster EU, als inderdaad Moskou en Peking hun dollartegoeden op de markt smijten kan de VS niets meer importeren.
  Einde VS, uiteenvallen EU.

  Like

 2. “Poetin heeft de geschiedenis goed bestudeerd” Als dat waar is, is er denk ik weinig aan de hand, immers hoe is het met Hitler afgelopen? Okee, hij zorgde er indirekt voor dat Rusland er een stukje Duitsland en Tjechieje onder anderen, bijkreeg, maar voor hoelang? En met hoeveel gezichtsverlies voor Rusland, tenslotte?

  Persoonlijk denk ik dat Poetin veel slimmer is dan Hitler, en dat stelt me gerust en het stelt me helemaal niet gerust. Als dat vaag klinkt, disculpe

  Like

 3. We staan aan de vooravond van ongekende gebeurtenissen. In de tijd van de Koude Oorlog dacht ik vaak dat het ook wel mis kon gaan, maar Amerika en Rusland als grootmachten hielden elkaar in stand door de nucleaire dreiging. Na het omvallen van de muur heeft het westen gedacht dat Rusland nooit meer een dreiging zou worden. We hebben ons economisch afhankelijk gemaakt van Rusland. Geld, de mammon, werd belangrijker dan veiligheid. De begrotingen op defensie werden uitgehold. Amerika wilde een defensie die net zo groot was als tijdens het interbellem tijdens de neutraliteitspolitiek. Doch Poetin maakt net als Hitler gebruik van de onvrede onder de bevolking, waar er een hang is naar de oude Sovjet-Unie. Hij street naar een groot-Rusland en zal na de besetting van Ukraine niet stoppen. Wat zal het antwoord van het westen zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s