Het zijn de woorden …

Natuurlijk was het stom van Faoud Sidali om de uitspraak van Wilders over Marokkanen te pareren met zijn tweet waarin hij Geert Wilders meteen maar vergelijk met Hitlers wens de Joden uit zijn land te verdrijven. Dat werkt als een rode lap op een stier, en Wilders dreigde al direct met een kort geding.
Sidali ging met een gestrekt been er op in. Dat levert een kaart op, dat weet je. Het had allemaal wat genuanceerder gekund. Als de PvdA-bestuurder zijn woorden had kunnen wikken wegen zou hij iets geschreven kunnen hebben in de trant van:
“De woorden van Geert Wilders doen me denken aan politici van alweer lang geleden, in een land hier niet ver vandaan. Die hadden het ook niet zo op bepaalde bevolkingsgroepen. En lieten dat keer op keer duidelijk merken. Met die landgenoten is het uiteindelijk niet goed afgelopen. …”

Het draait altijd weer om de woorden,

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het zijn de woorden …

 1. Wieneke zegt:

  Ik vind dit soort uitingen van ‘politici’ altijd zo ontzettend ordinair en zo on-interessant. Als je nu niets beters weet te verzinnen dan iemand met een gruweldictator te vergelijken….
  Het is dommepraat.

  Like

 2. Ik zou ook graag willen dat men op zijn woorden past. Ze kuist om te zorgen dat het in ieder debat gaat de argumenten centraal staan en niet je statement, hartstochten, emoties, gevoelens enz. Dat zou de democratie sterker maken qua discussie en besluitvorming.

  Echter de vrije meningsuiting is een rare valkuil geworden. Sinds Pim Fortuyn is het ‘prijzenswaardig’ als je ‘ongenuanceerd’ zegt wat je denkt. Hij scoorde er flink mee. Zijn navolgers profiteren daar nog van. Die claim van hen, dat ze zeggen wat ze denken, is zelfs in de rechtspraak doorgedrongen. Ongenuanceerd taalgebruik in een politieke context is sindsdien ruimer toegestaan dan elders. Daarom zou ik graag willen dat die Blonde Woordkrijgsheer zijn dreigement doorzet. Dan weten we wat de grens is.

  In 2011 heeft de rechtbank een eerdere generaliserende uitspraak over Marokkanen van hem apart besproken en in het vonnis staat: “Dit betreft allereerst de uitlating: ‘Die Marokkaanse jongens zijn echt gewelddadig. Zij rammen mensen vanwege hun seksuele geaardheid in elkaar. Ik heb nooit geweld gebruikt.’ Deze uitlating is niet gericht op mensen vanwege hun geloof waardoor vrijspraak moet volgen.”

  Verderop in het vonnis staat de vrijbrief wat algemener: “De rechtbank oordeelt echter dat deze citaten toelaatbaar zijn vanwege de context van het maatschappelijk debat, waarin Wilders als politicus zijn uitlatingen doet.”

  Ik ben daarom benieuwder naar een nieuwe rechtspraak dan een correctere tekst.

  Like

 3. Rob zegt:

  Met gestrekt been er in gaan is het kenmerk van de lokale politiek in de Bijlmermeer.
  Na de verkiezingen komt er een bestuurscommissie met een andere rol.

  Ik ben benieuwd of het er dan meer volwassen aan toe zal gaan.

  Bezorgde groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s