De meeste stemmen gelden – maar niet heus

Sophie in 't Veld: de meeste stemmen ....

D66 Sophie in ’t Veld: de meeste stemmen ….

Als politieke partij span je je in om zoveel mogelijk stemmen te verwerven. Alles haal je uit de kast: televisiespotjes, radio-interviews, posters, bijeenkomsten, debatten. De lijsttrekker en de partijleider zijn niet uit de media weg te slaan. Want hoe meer aandacht = hoe meer stemmen = hoe meer zetels. Niet dus deze keer. D66 kreeg 732.145 stemmen, het CDA 713.767 stemmen. Toch verdiende het CDA daar vijf zetels in het Europees Parlement mee, D66 krijgt er vier. Hoe zit dat?

Het CDA heeft ergens in een achterkamertje een afspraak gemaakt met de combinatie SGP/Christen Unie. Daardoor  kreeg de partij de restzetel toegewezen die vrijkwam omdat 50-plus net te weinig stemmen kreeg voor een zetel. Merkwaardig: het CDA maakt in het Europees Parlement deel uit van de Europese Volkspartij, waarin ook de Duitse CDU van mevrouw Merkel zit, de SGP/CU is lid van de fractie van Conservatieve Partijen die wordt gedomineerd door de Britse Conservatieven.  Hoe gaan ze daar in Brussel dus samenwerken?

Meer voor de hand liggend zou zijn geweest dat D66 en de VVD een lijstverbinding waren aangegaan; zij maken beide deel uit van de ALDE fractie in het Europese Parlement, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Maar aangezien een mogelijke restzetel naar de grootste van de partijen gaat die een lijstverbinding zijn aangegaan kan ik mij voorstellen dat de VVD en D66 angstig naar elkaar keken, het was immers helemaal niet zeker wie van hen twee de grootste zou worden.

Het blijft een rare regeling; lastig uit te leggen: je hebt de meeste stemmen, maar je krijgt niet het grootst aantal zetels.

UnknownP.S. Die rare IQ Partij (‘Rechten en Plichten partij) kreeg het minst aantal stemmen van alle negentien partijen die meededen. De vreemde man met het hoedje kreeg 1.694 stemmen. ‘Aandacht en Eenvoud’ wist 3.159 stemmen te vergaren, LEZUS LEEFT deed het beter, de evangelist uit Giessenburg kreeg 9.414 stemmen. De partijen die niet in het Europees Parlement komen zijn hun inleg kwijt  (11.250 euro waarborg) als ze geen 75% van de kiesdeler hebben behaald

Zie ook:
Op Jezus stemmen? http://wp.me/p1MauM-1vN
De IQ partij aan het woord – kan het nog gekker? http://wp.me/p1MauM-1vZ 
Vreemde vogels bij verkeizing Europees Parlement http://wp.me/p1MauM-1vS

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De meeste stemmen gelden – maar niet heus

  1. Blewbird zegt:

    En nog iets: waarom kun je in Nederland niet op Duitse, Franse, Britse of Italiaanse kandidaten stemmen? Op Rebecca Harms bijvoorbeeld: http://www.gruene-europa.de/199-details/harms-rebecca-200.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s