De mutant

mutant geraniumEen van mijn geraniums is een bonte. Daar ben ik erg aan gehecht want het stekje heb ik ooit gekregen van een vriend die al lang gelden is overleden. ’s Winters dus gaat-ie dus naar binnen en in het voorjaar weer naar de tuin. Dan bloeit hij vanaf juni met mooie roze bloemen. Jaar in jaar uit hetzelfde, een vast gast in mijn weelderige tuin.
Maar dit jaar doet hij het anders: uit de stevige stam groeien niet-bonte bladeren en zowaar bloeit er een fel rode bloem. Een mutant, heet dat, zo heb ik geleerd. En als je niet oppast zijn de bonte bladeren binnenkort verdrongen en zal er geen roze bloem meer te zien zijn.

De natuur zit vol verrassingen. Niets is zeker. Opeens kan je niet meer vertrouwen op de dingen waar je altijd op rekende. Ergens komt me dat heel bekend voor …

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De mutant

 1. Rob Alberts zegt:

  De tijd dat ik Boskoop woonde en werkte verbaasde ik mij telkens weer over de voorliefde voor een afwijkend blaadje. Iets meer of minder ingesneden, met een dun of dikker randje, een andere kleur, vlekjes of spikkels op het blad, de Boskoper denkt direct de Hoofdprijs te winnen. De naam van moeder, vrouwlief of dochter wordt vereeuwigd en de toekomstige klanten geprikkeld.

  Dierbare herinneringen aan personen zijn prachtig. Maar of je de voortuin nu vol moet zetten met mutanten? Het teruglopen van de mutatie blijft altijd het probleem.

  Genieten van mooie zoete herinneringen houdt de mens op de been!

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Corline zegt:

  Ja, wat bijzonder. Toevallig zag ik dit laatst ook bij iemand, en ook bij een bonte geranium, een wit-bloeiende. Uit de nieuwe scheut kwamen nog geen bloemen, maar hij mocht nog even zijn gang gaan.
  Mooi zo’n herinnering aan een goede vriend. En geweldig dat het je lukt om die levend te houden via de geranium. Mijn ‘koningin van de nacht’ is een herinnering aan een overleden vriendin. Ben ik ook zuinig op.

  Misschien heb je wat aan onderstaande links?

  http://vroegevogels.vara.nl/Categorieen.1003.0.html?view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=9&thread_uid=25034

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetten_van_Mendel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s