Torens van Stockholm

DSC02889

Naar het voorbeeld van Parijs breidde Stockholm zich aan het eind van de 19e eeuw uit. Grote boulevards en prachtige gebouwen met dure appartementen met wel 16 kamers werden aangelegd in het rommelige gebied ten noorden van Gamle Stan, waar het nog landelijk was en waar hier en daar wat arbeiderswoningen stonden. Langs het water, in Östermalm en in andere dure wijken staan de gebouwen nog, nu gewilde plekken om te wonen. De dienstmeisjes zijn au-pairs geworden, de koffiehuizen zijn veranderd in Starbucksachtige ontmoetingsplekken voor de Stockholmse yuppen die zich bij voorkeur voortbewegen op de racefiets of met veel lawaai in peperdure auto’s.

DSC02799De opkomende industrie had veel mensen rijk gemaakt: van lucifers tot zware wapens, als je kwaliteit wilde, haalde je het uit Zweden. Deze rijke bourgeoisie bouwde prachtige woonblokken langs de nieuwe boulevards en kantoren op de pleinen. Huizen als kastelen. Natuurlijk met een toren, want een toren geeft een gebouw aanzien en allure.
DSC02887

Overal in Stockholm kom je torens tegen. Indrukwekkende oude torens van kerken, de nieuwe toren van het stadhuis, maar vooral ook van deze deftige woningen. Zelfs grote nieuwbouwprojecten aan het water kunnen niet zonder toren. Teken van macht.

DSC02824

 

DSC02906

DSC02888

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s