Wat is dat toch, deftigdoenerij? Autoverkopers hebben het nooit over een leren bank, maar altijd over een ‘lederen’ bank, alsof die veel mooier, chiquer is dan een gewone leren bank. In autoreclames op de radio hoor ik de omschrijving ‘lederen’ nu, anno 2014, nog dagelijks langskomen. Bij een verkooppraatje doe je uiteraard je best en elke verkoper zet de mooiste spullen vooraan in de etalage. Maar ook nog eens de taal aanpassen …
Het gebeurt vaker. In de kledingwinkel koop ik niet gewoon een broek, maar een ‘pantalon’. De sokken die worden aangeboden heten opeens ‘anklets’ en daarvoor moet ik zij bij de ‘beenmode’. Pas onlangs werd mij duidelijk wat bedoeld wordt met een ‘gilet’. Vroeger noemden we dat gewoon een vest. Een heer droeg een driedeling pak (dat moet natuurlijk zijn: kostuum), dat bestond uit een broek (pantalon) een jasje (colbert) en een vest (gilet). Onderscheid tussen een vest met mouwen en zonder mouwen was er niet. We hebben het niet voor niets over ‘vestzak-broekzak’ en niet over ‘giletzak-broekzak’.
Een ‘spencer’ heette vroeger een pullover. Ik heb er nooit bij stil gestaan wat dat letterlijk betekende, maar inderdaad, de mouwloze trui trok je over je hoofd aan omdat een voorsluiting ontbrak.
Verkopers, reclamemakers, ze hebben wel degelijk invloed op de taal. Maar wij, de gebruikers, zijn de baas, wij beslissen of we dergelijke woorden wel of niet overnemen.
Ik vind ze mooier, dus ze mogen er mee door gaan wat mij betreft 😉
LikeLike
Maar mag het dan gewoon ‘leren bekleding’ heten in plaats van dat eigenaardige ‘lederen’?
LikeLike
Nou vooruit!
LikeLike
Bij vrouwen had je destijds ‘overgooiers’, ook erg duidelijk.
Gewoon met gelijke munt terugbetalen. Vraag bij zo’n autostalling met schouwruimte hoe het met het weder zit en of er nog nederslag valt in Neerland. Natuurlijk ben je benieuwd naar de vedering van het koetswerk. Dat valt het twintig cent muntje wel.
LikeLike
Maar het is weer : leernicht.
Waarom is het niet leerneef ?
LikeLike
Zou dus moeten zijn: ‘ledernicht’ En nee, van de neefjes blijven we af.
LikeLike
Je hebt er, die ook uit interessantdoenerij ‘wederom’ zeggen, in plaats van ‘weer’.
Ik hou er niet van, nee….
LikeLike
Je hebt ook mensen die “daar kan ik me zo aan irriteren !” zeggen. Terwijl ze echt wel hersens hebben, ze winnen niet voor niets de Marconi award.
Misschien hebben mensen soms een goede reden om dingen anders te zeggen dan dan het hoort. Omdat ze van taal houden, bijvoorbeeld.
Of omdat ze auto’s verkopen, dat kan natuurlijk ook.
LikeLike