Lederen bekleding

UnknownWat is dat toch, deftigdoenerij? Autoverkopers hebben het nooit over een leren bank, maar altijd over een ‘lederen’ bank, alsof die veel mooier, chiquer is dan een gewone leren bank. In autoreclames op de radio hoor ik de omschrijving ‘lederen’ nu, anno 2014, nog dagelijks  langskomen. Bij een verkooppraatje doe je uiteraard je best en elke verkoper zet de mooiste spullen vooraan in de etalage. Maar ook nog eens de taal aanpassen …

Het gebeurt vaker. In de kledingwinkel koop ik niet gewoon een broek, maar een ‘pantalon’. De sokken die worden aangeboden heten opeens ‘anklets’ en daarvoor moet ik zij bij de ‘beenmode’. Pas onlangs werd mij duidelijk wat bedoeld wordt met een ‘gilet’. Vroeger noemden we dat gewoon een vest. Een heer droeg een driedeling pak (dat moet natuurlijk zijn: kostuum), dat bestond uit een broek (pantalon) een jasje (colbert) en een vest (gilet). Onderscheid tussen een vest met mouwen en zonder mouwen was er niet. We hebben het niet voor niets over ‘vestzak-broekzak’ en niet over ‘giletzak-broekzak’.
Een ‘spencer’ heette vroeger een pullover. Ik heb er nooit bij stil gestaan wat dat letterlijk betekende, maar inderdaad, de mouwloze trui trok je over je hoofd aan omdat een voorsluiting ontbrak.

Verkopers, reclamemakers, ze hebben wel degelijk invloed op de taal. Maar wij, de gebruikers, zijn de baas, wij beslissen of we dergelijke woorden wel of niet overnemen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Lederen bekleding

 1. Fenny zegt:

  Ik vind ze mooier, dus ze mogen er mee door gaan wat mij betreft 😉

  Like

 2. Ximaar zegt:

  Bij vrouwen had je destijds ‘overgooiers’, ook erg duidelijk.

  Gewoon met gelijke munt terugbetalen. Vraag bij zo’n autostalling met schouwruimte hoe het met het weder zit en of er nog nederslag valt in Neerland. Natuurlijk ben je benieuwd naar de vedering van het koetswerk. Dat valt het twintig cent muntje wel.

  Like

 3. knutselsmurf zegt:

  Maar het is weer : leernicht.
  Waarom is het niet leerneef ?

  Like

 4. bartisdenaam zegt:

  Je hebt er, die ook uit interessantdoenerij ‘wederom’ zeggen, in plaats van ‘weer’.
  Ik hou er niet van, nee….

  Like

 5. knutselsmurf zegt:

  Je hebt ook mensen die “daar kan ik me zo aan irriteren !” zeggen. Terwijl ze echt wel hersens hebben, ze winnen niet voor niets de Marconi award.
  Misschien hebben mensen soms een goede reden om dingen anders te zeggen dan dan het hoort. Omdat ze van taal houden, bijvoorbeeld.
  Of omdat ze auto’s verkopen, dat kan natuurlijk ook.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s