Hunkering

schakelkrant mei 68Zoals beloofd, nog wat teksten uit de oude Schakelkranten die ik vond bij het opruimen van onze Amsterdamse boekenkast:

“Vanavond worstelde ik met een opkomende bui van melankolie, wat iedereen wel eens heeft en waarvoor ik me dus niet hoef te schamen, wat echter weer niet wegneemt dat het een lastig iets is. En daarom ging ik wat verhaaltjes lezen in oude nummers van Vriendschap*, die allemaal een treurige ondergrond bleken te hebben, totdat ik bij het nummer van februari 1957 kwam, dat gewijd was aan de Eenzaamheid, wat zo’n emmer met verdriet beloofde, dat ik vertwijfeld een nokturne van Chopin ging spelen op de piano, om wat mee te geven. Maar ook het spelen ging bedroevend, waar nog bij kwam dat de bovenbuurman begon te stampen van het niet kunnen slapen, wat van een nokturne juist wel de bedoeling is. Toen vond ik dat de maat vol was van het overlopen en besloot dat ik me ergens toe moest zetten. En toen zette ik me ergens toe en schonk me een wodka in die m’n moeder met een vliegtuig van achter het IJzeren Gordijn heeft meegesmokkeld…” (Haagse Kroniek van Ino Baudy)
* ‘Vriendschap’ was van 1949 tot 1964 het verenigingsblad van het COC

“Ik ben 40 jr. gehuwd, godsdienst Ned. Herv., ontw., zoek prettige vriend die tevens genegen is ook ’s avonds zakelijke trips te maken, omgeving Alblasserwaard.”

“De dagen worden korter, de nachten langer. M’n verlangens gaan groeien. Wie kan mij daarin boeien? Welke eerlijk jong mens wil hiermee opgroeien?”

“Ben 50 jr., won. te Rotterdam, zoek een vriend ongeacht leeftijd. Mag ook invalide zijn.”

“Jongeman, 33 jr., zkt platonische vriend om flat of kamers te huren in Den Haag. Een aanbond van kamers bij een eenzaam figuur apprecieer ik eveneens.”

“Student 27, 1.80 m brildragend, donker, mnl., leptosoon type, ekstravert, ser., zou graag met a’damse of haagse vriend, 25-35 jr., liefst fors, mnl. type, eveneens in stadium van voll. zelfaanv. o.m. naar klass. muziek luisteren, natuurtochten en kriptogrammen oplossen.”

“Jongeman, 21 jr. met eenzaam hart, zkt dito jongeman.”

“Heer, 50’er, in ’t Gooi zkt. dito voor konversatie en weekends. Liefst mnl. type.”

“Welke Marokkaan, Spanjaard, Turk of Neger verl. naar een oprechte vriendschap met een Nederlander? Iedere brief wordt beantwoord.”

“Man, 35 jr. zoekt vooral trouwe vriend, max. 32 jr.”

“Beschaafde jongeman, 23 jr., met veelz. belangst. zoekt ser. kennismaking met representatieve heer, uit goed milieu. leeft. 60-70 jr. Alleen ser. brieven worden beantwoord.”

“Oud rustend medicus met verzorgingsneigingen wil per 1 sept in zijn huis in Utrecht een jonge student opnemen, als de sympathie groot genoeg is.”

“Zijn ze er nog, die vriendelijke oudere heren, gesierd met een baard? Eenv. man, veertiger, zou hiermee graag kennismaken. Schrijf gerust. Altijd antwoord.”

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hunkering

  1. timmerark zegt:

    Toen ik twintig was waren de dames in de volkskrantadvertenties 35+ nu ik vijftig ben 75+. Zouden het dezelfde zijn?

    Like

  2. Wieneke zegt:

    Ach, wat een eenzame mensen toch. Het zou leuk zijn om te weten of hun advertenties nog iemand hebben opgeleverd?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s