Bommenregen

kastanjes in emmerMijn katten wagen zich nauwelijks buiten, het is er te gevaarlijk. Sinds een paar dagen laat de grote boom op de grens van mijn tuin en die van de buren zijn kastanjes vallen. Honderden moeten het er zijn, veel meer dan andere jaren. Misschien was het het warme voorjaar dat de kastanje goed heeft gedaan. De kastanjes vallen van een grote hoogte, zo’n meter of zes of meer. Ze komen dus met een behoorlijk vaart naar beneden en in verhouding tot een kattenkop is een kastanje een groot, gevaarlijk projectiel. Als de kastanjes op het dak van het schuurtje terechtkomen hoor je een harde knal, als een geweerschot. De katten vluchten dan snel naar binnen en kruipen achter de bank.
De buren en ik zijn in de weer met vegen en harken. Emmers vol heb ik bij elkaar geharkt. Vroeger kreeg je van de boer een dubbeltje voor een emmer, hij gaf ze aan de varkens. Maar hier is in de directe omgeving geen boer te vinden, dus verdwijnt alles in de groene kliko. Via de recycling worden die kastanjebommen dan omgezet in mooie tuinaarde. Over een week is het weer voorbij en durven de katten weer naar buiten.

Vinkenhof 12_14Geniet er maar van zolang we nog niet naar de stad zijn verhuisd. Volgend jaar voor jullie geen tuin en geen bommen meer, gewoon weer de kattenbak in de bijkeuken en een graspol in een pot op de vensterbank. Maar dat weten jullie nog niet.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Bommenregen

 1. snorri nidhogsson zegt:

  ik heb eens ergens gelezen dat wanneer een boom overmatig zijn zaadjes ed laat vallen, hij bezig is met sterven …

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Gisteren reed ik bijna een sloot in van schrik omdat er een kastanje op de voorruit terecht kwam. Ik was er nog niet op voorbereid, want meestal is dat gegooi en gesmijt wat later in het jaar. Arme katten…….

  Like

 3. Corja zegt:

  En voor jullie graskotsjes en haarballen op het tapijt….. Katten schrikken zich echt te pletter. Maar wat zijn ze mooi, die glanzende bruine bollen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s