Liefdegeur die noopt …

Braaf moeten de woorden klinken, als ze door de gelovigen worden meegezongen bij het trage orgel, woorden die ze gedachteloos meelezen uit hun zakbijbeltje. Psalm 133 gaat over geuren: liefdegeur, de geur van de olie in de baard van Aäron, de geur van de ochtenddauw op de berg Sion. Die geuren roepen iets op, iets hogers, ze nopen tot liefde!

Daar is opeens dat vrijwel verdwenen woord ‘nopen’: dwingen, oproepen, prikkelen, aanzetten tot. Nopen is een woord dat je in veel situaties kunt gebruiken. Jammer dat het in onbruik is geraakt. De strekking van Psalm 133 is toch duidelijk:  Als je zelf vol bent van liefde, ja, zelfs naar liefde ruikt, dan zal dat liefde in de ander opwekken.
De psalm gaat ook over het samenwonen van ‘broeders’, hoe mooi en goed dat is: ‘ai, ziet hoe goed dat is’! Mijn verdorven geest leest dat als een loflied op de mannenliefde.
Ook dat zullen de brave dames en heren uit de Bijbelbelt niet beseffen als ze deze woorden uit hun pepermuntmonden laten klinken. Alleen de regel ‘Waar liefde woont gebiedt de HEER zijn zegen’, blijft hangen. Een mooi pleidooi dat noopt tot nadenken en tolerantie.

Psalm 133
Ai ziet, hoe goed, hoe lief’lijk is ‘t, dat zonen
Van ’t zelfde huis, als broeders, samen wonen,
Daar ’t liefdevuur niet wordt verdoofd;
’t Is als de zalf op ’s Hogepriesters hoofd,
De zalf, waarmee hij is aan God gewijd,
Die door haar reuk het hart verblijdt.
Die liefdegeur moet elk tot liefde nopen,
Als d’ olie, die, van Arons hoofd gedropen,
Zijn baard en klederzoom doortrekt;
Z’ is als de dauw, die Hermons kruin bedekt,
Die Sions top met vruchtbaar vocht besproeit,
En op zijn bergen nedervloeit.
Waar liefde woont, gebiedt de HEER den zegen:
Daar woont Hij Zelf, daar wordt Zijn heil verkregen,
En ’t leven tot in eeuwigheid.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Liefdegeur die noopt …

 1. Corja zegt:

  Zo’n tekst, op gelijke noten met uitgestreken gezicht bij een knerpend orgel zingen. Daar MOETEN sommige mensen toch hun eigen gedachten bij hebben gehad. 😉

  Like

 2. Er zijn wat vrienden van mij die de laatste drie regels met regelmaat foutloos voordragen. Ze hebben het onthouden van mijn moeder. De tekst kan geen kwaad en is uitgebreid inzetbaar, maar biedt geen garantie op een winnend staatslot.

  Like

 3. joost tibosch sr zegt:

  Deze psalm stamt beslist uit een homo- en vrouwonvriendelijke tijd. In christelijke heterokringen met name ook luid gezongen in de hetero- en nu ook gelukkig erkende homomannelijke en vrouwelijke kloosters. Als getrouwde heterochristen buiten de bijbelbelt nu maar al te opgelucht dat (al dan niet getrouwde)homo’s met deze tekst beseffen hoe nopend Gods liefde ook voor homo’s en hun liefdesgedrag is. Hoop wel dat ik dit binnen korte tijd niet zo ingewikkeld meer hoef te formuleren en het gewoon over mensenliefde kan hebben, of wel of niet getrouwd of in een klooster!

  Like

 4. Appelvrouw zegt:

  Juist religie kan nooit tolerant zijn.
  Volgens de bijbel mogen gekneusde mannen niet de kerk komen. Mannen die bijv. wegens leeftijd of ziekte, impotent zijn wordt hier dan bedoelt. Je mag niet aan zelfbevrediging doen want dat maakt je ontevreden in je relatie. Je mag niet in zonde samen zijn (ongehuwd).
  Ik kom van de Veluwe, toen er in de familie een homosexuele man was, was dit een verschrikkelijk probleem, niemand mocht het weten, in een klein dorpje op de veluwe valt dat niet mee. Toen hij stierf aan de gevolgen van aids, die werden omschreven als kanker, was de rest van de familie opgelucht. Gelukkig nu zou het niet uitkomen dat er een vieze homo in de familie zat.
  Verschrikkelijk vond ik die gedachte, wat is er vies? Wat is er fout? God heeft toch de mens geschapen?
  Maar tolerantie heb ik bij mijn familie heel weinig gezien (nog los van het gezin waar ik uit kom die was het ergste).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s