Bij Caroline ontmoette ik een jeugdvriend van haar, een mineraloog. Horst is hoogleraar geologie en gespecialiseerd in mineralen. Een wereld waar ik niets van weet. In de aarde – waarop ik toch al heel wat jaren rondloop – zitten meer dan vierduizend verschillende mineralen verstopt, prachtige vormen met bijzondere eigenschappen en opmerkelijke namen.
Veel mineralen zijn vernoemd naar hun ontdekker. Veel Duitsers, Fransen, Amerikanen en opvallend veel Zweden maar ook een Chileen, een Deen een Australiër en een Japanner is de eer gegund dat een mineraal naar hen genoemd is.
Behalve tulpen en planetoïden zijn het dus ook mineralen die naar bekende of minder bekende mensen kunnen worden genoemd. Het zeldzame mineraal zoisiet is bijvoorbeeld genoemd maar de metallurg, ondernemer en grootgrondbezitter met de prachtige naam Sigmund Zois Freiherr von Edelstein. Niet alleen de ontdekkers worden vereerd met een mineraal dat naar hen is vernoemd, het zijn ook beroemdheden als Goethe en Mozart naar wie een mineraal is vernoemd: goethiet en mozartiet.
In de lange lijsten die bij Wikipedia te vinden zijn, ontdekte ik slechts een paar Nederlanders, wij hebben ons weinig met mijnbouw en mineralen bezig gehouden. Maar er bestaat een mineraal willemiet, in 1830 door de ontdekker, de Brusselse mineraloog Armand Lévy genoemd naar koning Willem I, toen nog net koning van Noord- en Zuid-Nederland. Verder is er het mineraal prehniet genoemd naar de gouverneur van Kaapstad, de Nederlandse kolonel Hendrik von (soms van) Prehn, vanthoffiet, genoemd naar de chemicus en nobelprijs winnaar J.H. van ’t Hoff en uytenbogaardtiet genoemd naar de ontdekker Willem Uytenboogaardt.
Genoeg om over te praten, op een mooie najaarsdag op het terras van Caroline in Bussum.
zie ook:
straatnamen http://wp.me/p1MauM-8O
een straat, een laan een weg http://wp.me/p1MauM-js
de nieuwe naam van avrotros http://wp.me/p1MauM-19O
de nieuwe naam voor de gemeente http://wp.me/p1MauM-BH
kleur bekennen http://wp.me/p1MauM-1Aw