Nederlandsche vogelen

9789401418027Het prachtboek is opnieuw uitgegeven, bijna een meter hoog (94 cm), 12,5 kg zwaar, 816 pagina’s met 250 zeer bijzondere afbeeldingen voor 129,- euro. In De Wereld Draait Door was het te zien, op de radio (Vroege Vogels) heeft men het over niets anders. Een kostbaar bezit.

Maar mij gaat het om die vreemde titel met die meervoudsvorm ‘vogelen’. ‘Vogelen’ ken ik uit het Vlaams en betekent dan, zeerplastisch, de liefdebedrijven. Maar nu ik er langer over nadenk klinkt het woord ‘vogelen’ als meervoud van vogels me toch  ook bekend in de oren, ‘de vogelen des velds’ doet heerlijk ouderwets aan, bijbelsook. Inderdaad. Volgens de concordantiën komt ‘vogelen’ wel 41 keervoor in de bijbel, vaak als ‘vogelen des hemels’. Het woord ‘vogels’ komt maar acht keer in de hele bijbelvoor.
Van Dale vermeldt bij de meervoudsvorm ‘vogelen’ ‘bez stijl’ wat zoiets zal betekent als: deze vorm gebruik je alleen in gedragen teksten, in als een ernstige, serieuze stijl gewenst is; in een wetenschappelijke publicatie, in een godsdienstige verhandeling. Ik ken geen andere meervoudsvorm die zich op deze manier aanpast aan de stijl.

Maar het is ook een heel bijzonder boek.

Video: DWDD over Nederlandsche vogelen http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/322032

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nederlandsche vogelen

  1. haal die ene L nog even uit de titel, al zullen er best volgele vogelen bestaan.

    Like

  2. Corja zegt:

    Dick haalt me de woorden uit de mond. Verder is er al een tijdje iets raars met je blogs aan de hand: er ontbreken steeds spaties, waardoor het niet zo prettig lezen is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s