Castelre – een bijna-enclave

Schermafbeelding 2014-10-24 om 10.13.55Een uithoek van Noord-Brabant. Belgische buren in het zuiden maar ook in het noorden. Het buurtschap Castelre zit maar met een klein lapje grond van 200 m vast aan Nederland, maar is verder helemaal omgeven door Belgisch grondgebied, vandaar dat het een bijna-enclave wordt genoemd. De grens tussen Nederland en België verloopt hier rommelig. Er liggen stukjes Nederlands gebied in België en andersom. 11 kilometer verderop in Baarle Nassau / Baarle-Hertog verloopt de grens nog veel grilliger.
Er is ooit wel eens voorgesteld de grens recht te trekken, Castelre zou dan worden afgestaan aan België en de Belgische enclaves van Baarle-hertog zouden bij Nederland worden getrokken. Voor de bewoners van Castelre zou het niet veel uitmaken, de kinderen gaan al in Minderhout, in België, naar school, ze krijgen hun stroom nu al uit België, naar gas en water nog uit Nederland. Maar dat plan ging uiteindelijk niet door.
Veel te zien is er niet in Castelre, maar je kunt er heerlijk wandelen. Niemand vraagt om een paspoort als je per ongeluk de grens oversteekt.

Zie ook:
Waar ligt de grens en waarom juist daar? http://wp.me/p1MauM-ZA
Enclave – wonen op een eiland http://wp.me/p1MauM-mT
Grensgevallen http://wp.me/p1MauM-1eP

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s