Calcutta, de Howrahbrug – een iconische brug

BENGALEN - 3440

Verbouwen begint met opruimen en wegdoen. Wat weg moest waren de honderd dozen met dia’s die stonden te verstoffen in een kast. Maar eerst  – met de hand – scannen schoonmaken en sorteren.

Bij het scannen van de tienduizend dia’s ben ik inmiddels aangeland bij de reis van Peter naar het oosten van India, ergens in de jaren negentig. Hij was een aantal dagen in Calcutta, een stad waarvan de reisgidsen altijd zeggen dat je die moet mijden, maar hij vond het er fantastisch, er was zoveel te zien. Veel armoede, veel straatvuil, maar ook veel moois en interessants en vooral heel veel mensen, overal.

Heel druk is het bij de Howrahbrug die de verbinding vormt tussen de steden Calcutta (Kolkata moet je tegenwoordig zeggen) en Haora. Formeel heet de brug de Rabindra Setu, genoemd naar de Nobelprijswinnaar (1913), de dichter Rabindranath Tagore. Dagelijks gaan er tienduizenden mensen over de rivier de Hooghly, te voet, per riksja’s, auto of tram. Ze verdringen zich en moeten ook nog eens rekening houden met de tientallen straatverkopers en bedelaars die een hoekje hebben gevonden op deze iconische, stalen brug die met klinknagels in elkaar is gezet tussen 1939 en 1943. Hij valt nog steeds niet uit elkaar, en is een landmark van de stad Calcutta geworden. [Kan een brug een landmark zijn, vraag ik me opeens af]
Inmiddels liggen er veel meer bruggen over de rivier en hoeft de Howrahbrug niet alles alleen op te vangen.

Brug

Brug 2BENGALEN - 3437

Voor de kenners: het is een cantileverbrug (ook: gerberligger), die term zegt mij niets maar het is een fraaie constructie zoals die ook in Schotland valt te bewonderen, de beroemde brug over de Firth of Forth is een cantileverbrug.
Deze brug is te zien in Hitchcocks film The 39 steps.Firth of Forth_0002

Een oude foto uit de jaren zestig (?)
Overige foto’s Copyright Peter Kersten

Zie ook: Mijn iconisch blog http://wp.me/p1MauM-1sn 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s