Beroepskeuze – forensisch linguïst

Schermafbeelding 2014-11-02 om 15.10.36
Als je Nederlands hebt gestudeerd en je voelt er weinig voor om te gaan lesgeven, zijn er weinig andere mogelijkheden. Vroeger weken veel Neerlandici uit naar de journalistiek, maar daarin liggen de banen ook niet meer voor het opscheppen, integendeel.
Een interessant werkveld biedt tegenwoordig de forensische linguïstiek. De kennis van de taal wordt dan gebruikt als middel om fraude op te sporen en voor de waarheidsvinding bij strafprocessen. Kan je als deskundige bijvoorbeeld aantonen dat een testament is vervalst? Of dat verschillende dreigbrieven door een en dezelfde persoon zijn geschreven?
Op een aantal universiteiten worden modules forensische linguïstiek aangeboden, waarin de kneepjes van dit boeiende vak worden aangeleerd. Geen gemakkelijke klus, een vakgebied met veel waarschijnlijkheden en weinig zekerheden. Vaak worden de bevindingen van de forensische taalkundige gebruikt als aanvullend bewijs.

Ik moest meteen denken aan Teun A. de Vries. Tijdens mijn studie was hij docent tekstwetenschappen aan de UvA. Destijds werd er al wat lacherig over hem gedaan, hij werd niet helemaal serieus genomen. Bekend werd hij door de affaire Rasoel. Begin jaren negentig beweerde Teun A. van Dijk dat een pamflet, De ondergang van Nederland, een waarschuwing tegen de intolerante islam, geschreven was door niemand minder dan Gerrit Komrij. Op basis van de stijl kon hij  “voor 95% zeker” aantonen dat de schrijver van de tekst, Mohammed Rasoel, in werkelijkheid Gerrit Komrij was. Dichter, polemist en bloemlezer Komrij was woedend en dreigde met de rechter. Zover is het niet gekomen.
Er is indertijd veel over geschreven, de bewijsvoering van Van Dijk was zo mager dat niemand een cent gaf voor deze vorm van forensische linguïstiek, een term die toen overigens nog niet werd gebruikt. Rasoel verscheen, verscholen achter een sjaal en een donkere zonnebril in enkele actualiteitenprogramma’s. Later bleek dat achter het pseudoniem Mohammed Rasoel de pseudo-kunstenaar Zoka van A. uit Edam schuil ging, een jongen met een Pakistaanse achtergrond. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 2000 gulden wegens racisme. Uit de naspeuringen van de NTR documentaire Op zoek naar Rasoel, bleek dat deze intelligente maar labiele Zoka later nog verschillende keren is veroordeeld o.a. wegens zware zedenmisdrijven.
Van Dijk verdween stilletjes naar een universiteit in Barcelona en gaf onlangs in eigen beheer een boek uit over de affaire waarin hij bij zijn standpunt blijft dat Komrij de ware Rasoel is.

Meer informatie over de affaire Rasoel in Onze Taal 2003, Marc van Oostendorp, Je bent hoe je schrijft. Verraadt de stijl de auteur? http://www.vanoostendorp.nl/linguist/auteursherkenning.html

Het pamflet van Rasoel biedt weinig nieuws en is niet meer verkrijgbaar. PVV kamerlid Martin Bosman pleitte er voor dat iedere scholier het boekje verplicht moest lezen, dat ging uiteraard niet door. Het is nog wel te vinden op internet tussen een aantal andere smoezelige geschriften : http://www.uitkijk.net/docs/De%20Ondergang%20van%20Nederland.pdf 

De documentaire Op zoek naar Rasoel werd door de NTR uitgezonden op 14 december 2013 in de serie Zwart-wit, nog steeds te bekijken via Uitzending Gemist: http://programma.ntr.nl/10590/zwart-wit/detail/aflevering/6000010199/Zwart-Wit

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s