Een struikrover rooft geen struiken

UnknownEen paar jaar geleden was er veel ophef onder tuinbezitters, boeven reden met busjes door de buitenwijken en namen prachtige skimmia-struiken mee. De bloeiende heesters werden verwerkt in kerststukjes. Toch werden deze boeven nooit struikrovers genoemd want struikrovers verschuilen zich achter de struiken, nemen ze niet mee.

Ook bankrovers stoppen de bank niet in hun bestelbusje, nee, de bank is het object waar de roof plaats vindt.

Een broodrover kan bij de bakker op de hoek een brood stelen. Maar meestal is dat toch iemand die er voor zorgt dat ik geen brood meer kan kopen, die mijn opdrachten wegkaapt, mij he werken onmogelijk maakt.

Zomaar drie voorbeelden die duidelijk maken hoe ingewikkeld die verhouding is in het Nederlands tussen de verschillende delen van een samenstelling. Daarover en over nog veel meer geef ik een cursus bij Volksuniversiteit Baarn, voorjaar 2015: Meer geheimen van het Nederlands. (staat nog niet op de website, dat komt binnenkort).

Zie ook: Simpel http://wp.me/s1MauM-simpel 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s