Stargard

IMG_0239Gisteren moest ik in de buurt zijn en ik liep door de keurige Prins Hendriklaan in Bussum. Een zijstraat daarvan is de Stargardlaan. Mooie deftige huizen, veel rust en ruimte. In de buurt zijn allemaal lanen die iets te maken hebben met het koninklijk huis. Maar van een prins Stargard had ik nog nooit gehoord. Zou het een foutje zijn en werd er Armgard mee bedoeld, de moeder van prins Bernhard? Niet erg waarschijnlijk.
UnknownDe wet op het huwelijk van Wilhelmina en Hendrik van Meckelenburg-Schwerin van januari 1901 geeft het antwoord. Mensen van hoge adel beschikken vaak over een reeks van namen en titels, die ze niet allemaal voeren, maar in de wet staan ze allemaal: ‘Zijne Hoogheid Hendrik, Wladimir, Albrecht, Ernst, Hertog van Mecklenburg, Vorst van Wenden, Schwerin en Ratzeburg, Graaf van Schwerin, Heer van de landen Rostock en Stargard, enz., enz.’

imagesIn Bussum en ook in Apeldoorn heb je een Stargardlaan. In Bussum hebben ze de namen en titels van Hendrik flink uitgebuit. Er is een Rostocklaan, en een Schwerinlaan en ook een Wladimirlaan, een Albrechtlaan en een Mecklenburglaan. De Ernstlaan hebben ze overgeslagen. In het fraaie buurtje, het Prins Hendrikpark, dragen alle lanen dus namen die te maken hebben met de titels van prins Hendrik. De prins die we alweer helemaal vergeten zijn. En niet ten onrechte.

Unknown-1Stargard is een stad in West Pommeren, die nu in Polen ligt en in het Pools Stargard Szczeciński heet. In vroege eeuwen viel dit gebied onder Mecklenburg.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stargard

  1. Blewbird zegt:

    Rostock en Schwerin zijn ook niet mis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s