Blauwe Kruis

Verbouwing 260914 - 136Nu ik begin volgend jaar weer in Amsterdam ga wonen, kom ik natuurlijk veel in de stad, de verbouwing eist alle aandacht. Ik loop of fiets in de buurt en zie dingen waar ik vroeger gewoon aan voorbij ging zoals dit uithangbord van het intrigerende Hotel Brouwer op het Singel. Dat hotel was in de jaren zeventig een behoorlijk verlopen hotel; een schrijver uit Zuid-Afrika die we kenden logeerde er maandenlang voor weinig geld. In de jaren tachtig moest het sluiten maar nu is het door de kleinzoon van de oprichter helemaal opgeknapt. Een aanrader.

Maar mijn oog viel vooral op dat ‘v/h ’t Blauwe Kruis’ in het uithangbord. Geen idee wat dat betekende, zou het iets te maken hebben met de ‘blauwe knoop’? Wederom bracht internet uitkomst. Onder de naam ’t Blauwe Kruis exploiteerde de N.C.G.O.V.  aan het eind van de 19e en in de eerste helft van de 20e eeuw in het hele land koffiehuizen, restaurants en hotels waar geen alcohol werd geschonken. De Vereniging was een van de vele clubs die in het sterk verzuilde Nederland streden tegen het drankmisbruik. Voluit was het: ‘Nationale Christen Geheelonthouders Vereniging’. Deze vereniging was in 1882 opgericht en gevestigd in Amsterdam.
De doelstelling was duidelijk: “Onder den drang der liefde van Christus, overeenkomstig de roeping der Christelijke gemeente den strijd te voeren tegen de heerschende drinkgewoonten, in welke een der machtigste hinderpalen voor den bloei dier gemeente en haren invloed naar buiten gevonden wordt.”
Unknown-1
Bovenomschreven doel wordt met nadruk onderscheiden van het middel: geheelonthouding van alle bedwelmende dranken, zelf niet drinken en niet schenken aan anderen. .”

En die strijd is nog lang niet voorbij, maar misschien is het wel een onmogelijke strijd.

Hotel Brouwer: www.hotelbrouwer.nl 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Blauwe Kruis

 1. Virginie zegt:

  Leuk Wllm, dat wist ik ook niet. Het uithangbord lijkt wel een extra kamertje voor de geest uit de fles misschien of andere ongewenste gasten. Zo dacht ik in eerste reactie bij een hotel van het blauwe kruis dat je er geen kamer kon krijgen voor een uurtje. Of daar ook een naam voor is? Wikky zal het weten.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Een rendez-vous hotel werd zoiets lang geleden genoemd. Maar geen mens weet meer wat een ‘rendezvous-tje’ betekent. Het woord keam voor in ‘Een beetje’ het nummer wasrmed Teddy Scholten ooit het Eurovisie songfestival won.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s