Pegida – onrust in Duitsland

Unknown-1

Opmerkelijk weinig aandacht in de Nederlandse pers voor de protesten in Dresden en andere Duitse steden van verontruste burgers. Afgelopen maandag liepen in de Saksische hoofdstad opnieuw 15.000 mensen mee in een stille tocht. Ze zijn verenigd onder de wat pathetische naam Pegida (Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland), Duitsers houden van zulke afkortingen. In het discussieprogramma van Günter Jauch zondagavond bij de ARD werd uiterst serieus gesproken over deze demonstraties: wat is er aan de hand, moeten de gevestigde partijen zich zorgen maken?

Veel is onduidelijk rond Pegida. Toen de protesten in oktober begonnen, werden de demonstranten beschouwd als weer een groep rechtsradicalen zoals er meer zijn in het oosten van Duitsland. Maar het aantal demonstranten nam toe en hoewel neonazi’s en hooligans deel uitmaken van de groep, bestaat de meerderheid uit ‘gewone’ boze burgers, vooral mannen; Angstbürger worden ze genoemd.  Angst voert de boventoon. Angst voor te veel asielzoekers, angst voor bezuinigingen die onze banen in gevaar brengen, angst voor veranderingen die ons worden opgedrongen, die ons vertrouwde leventje op zijn kop zetten, angst ook voor een wereld die we niet meer begrijpen.

Günter Jauch

Günter Jauch

Op de Facebookpagina’s van Pegida laten ze weten op zich niets tegen echte asielzoekers te hebben, maar het zijn er te veel en voor een groot deel gaat het om gelukzoekers. Ze zijn ook niet tegen de islam, maar wel tegen de radicale islam. Meningen die veel PVV-stemmers en ook niet-stemmers in ons land bekend in de oren moeten klinken

De nieuwe, snel groeiende partij, Alternative für Deutschland (AfD) probeert mee te liften op het succes van Pegida, maar durft de beweging ook niet ronduit te steunen. AfD partijchef Bernd Lucke werd in het discussieprogramma aan alle kanten aangevallen omdat hij geen duidelijks standpunt durfde in te nemen.

Günter Jauch toonde aan dat drie van de organisatoren van de demonstraties in Dresden een niet zo frisse achtergrond hebben. Pegida weigert ook elk contact met de media, want “die verdraaien je woorden, verspreiden alleen maar leugens.” Dat is niet verstandig want in de discussie op de televisie werd het eigen geluid van deze groep node gemist. Nu was het vooral gissen wat hun ideeën zijn, wat al die mensen de straat op drijft.

Dat er iets aan de hand is in Duitsland is duidelijk en ik heb het vermoeden dat deze onrust niet stopt bij Lobith.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Pegida – onrust in Duitsland

 1. richard kamp zegt:

  Die onrust is er al in Griekenland, Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland, Nederland en Zweden.
  Het negeren van kiezers loopt een keer spaak.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   ‘negeren van de kiezers’ vind ik te makkelijk. Er is onvrede, mensen voelen zich onbegrepen en weten vaak niet waarom de overheid bepaalde maatregelen neemt. Goed luisteren, en goed communiceren is daarom belangrijk. Kiezers willen echter vaak onmogelijke dingen.

   Like

 2. Blewbird zegt:

  Onheilspellende slotzin! Je ziet in Duitsland -en ook in Nederland- allerlei groepen ontstaan in verschillende gradaties van foute ‘rechtsheid’. Die bestaan eerst naast elkaar, met zogenaamd elk een eigen identiteit. Maar na een tijdje, als de de acceptatie heeft toegeslagen, zie je dit soort groepen meer en meer naar elkaar toe bewegen, tot er nog één grote bruine nazi-troep overblijft. Pas op dus met dit soort clubs!

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Het etiket ‘rechts’ past ook niet meer. De groep die in Dresden op straat gaat is bang en ontevreden, Vaak ook terecht, werk verdwijnt, zekerheden worden de mensen ontnomen. Ze zijn niet rechts maar wel vatbaar voor foute ideologieën.

   Like

   • richard kamp zegt:

    Wat er fout aan is als je je land en cultuur wilt behouden ontgaat mij.
    Lees Sarrazin en Eric Zemmour.
    Hoezeer een land niets meer te betekenen heeft zag ik net op teletekst.
    Klijnsma liet een wet aannemen waarin staat dat ons land niet meer verplicht is inwoners van eten en onderdak te voorzien, de raad van Europa (wat dat ook is) roept dat wij iedereen van bed bad en brood moeten voorzien, ook illegalen die niet terug willen.
    Het zal wel weer een foute ideologie zijn te vinden dat wij hier niet de halve wereld gratis kost en inwoning willen geven.
    Een foute ideologie is voor mij wat Spanje net deed, demonstreren vrijwel onmogelijk maken, en voor een miljard spullen aanschaffen om opstanden en rellen neer te kunnen slaan.
    Over bruin gesproken.

    Like

   • Blewbird zegt:

    Je hebt een punt. Aan de andere kant: angst en ‘rechts’ liggen in elkaars verlengde.

    Like

 3. richard kamp zegt:

  Etiketten als ‘foute rechtsheid’ lossen niet veel op.
  Er is, zo lijkt mij, een grens aan wat je een samenleving kunt aandoen.
  Kretologie als ‘bruine nazi troep’ draagt ook niets bij.

  Like

 4. Pingback: Pegida Duitsland | top review 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s