blankebabybilletjesprivilege – hoe lang mag een woord zijn?

UnknownSamengestelde woorden schrijven we in het Nederlands aan elkaar. Dat zegt het Groene Boekje, dat zegt Jan Renkema in de Schrijfwijzer, dat zegt Onze Taal, de autoriteiten als het gaat om de spelling van het Nederlands. Anders dan de Engelsen die alle los schrijven, schrijven wij copywriter, jazzcafé, bollewangenhapsnoeten en ook blankebabybilletjesprivilege.
De regels over dat aan elkaar schrijven – of juist niet – zijn lastig. Over de leesbaarheid van de lange woorden gaan de spelingsregels niet. Op de Hogeschool gaf ik les in marketingcommunicatie en ik gebruikte daarbij het boek Marketingcommunicatiestrategie van Floor en Van Raaij. Dat lange woord moet je eerst drie keer goed lezen voordat je het kunt uitspreken. Maar omdat er sprake is van één klemtoon, op de eerste lettergreep, moet het volgens de regels aan elkaar worden geschreven, zonder koppelteken.

Het Nationale Dictee van Bart Chabot was in vergelijking met vorig jaar redelijke goed te doen. Ik had moeite met de toepassing van de hoofdletterregel. Waarom moest Dictee in de eerste zin met een hoofdletter? Geef het Dictee terug aan de kijker, kopte De Telegraaf, luidde de eerste woorden van die lange zin. Hoe kan ik als luisteraar weten dat dictee hier met een hoofdletter moet? Omdat het verwijst naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal, werd uitgelegd. Stond het indertijd ook zo in de Telegraaf? En waarom moet dit citaat niet tussen aanhalingstekens?

Fout had ik ook de Dikke Van Dale. Dikke schreef ik met een kleine letter. Ik beschouw dat bijvoeglijk naamwoord dikke niet als een onderdeel van de eigennaam, maar als een grappige toevoeging. Maar de uitgever denkt daar anders over en die moeten we dus volgen?
Met 18 fout zat ik toch nog wel onder het gemiddelde, zo slecht heb ik het dus niet gedaan.

 

Zie ook: anno hodie – Mees Kees maakt er een potje van http://wp.me/p1MauM-1oH

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op blankebabybilletjesprivilege – hoe lang mag een woord zijn?

  1. Wieneke zegt:

    Ik had 13 fouten en dat kwam gewoon doordat ik regelmatig goed gokte. Dat rijtuig kon toch niemand weten (tenzij je toevallig een rijtuigdeskundige bent) en trubbels is volslagen knots.
    Toch was het weer leuk om mee te doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s