Pianospelen

imagesJaloers ben ik op mensen die gaan zitten en dan zo maar gaan spelen. Van de week. bij Pauw, zat Mike Boddé die vertelde over de preludes van Chopin. Terwijl hij vertelde, liet hij het ene na het andere fragment horen. Het parelde, het stroomde over van prachtige noten, de vingers van Boddé vlogen over de toetsen, zelfs de dissonant paste in het muzikale tableau. Het lijkt de muzikale cabaretier allemaal heel makkelijk af te gaan, alsof hij nooit hoeft te studeren, geen toonladders hoeft te oefenen, alles gaat vanzelf.

Natuurlijk is dat niet zo. Als jongetje van zes kreeg ik voor het eerst pianoles. Oom Huib uit Hilversum kwam wekelijks in zijn twoseater naar ons toe. Achtereenvolgens waren mijn broertje mijn nichtje en ik aan de beurt voor een les van een half uur. Spannend vond ik het. Heel hard wilde ik op de toetsen bonken. Maar dat was niet de bedoeling. Het ging over vingerzetting, toonsoorten, kruisen en mollen. Iedere dag moesten we minstens een halfuur oefenen, mijn tante hield het nauwkeurig bij. Mijn broertje haakte als eerste af. Zijn vingers deden heel andere dingen dan op het muziekblad stond. Een paar weken later kreeg ik mijn laatste les. Het lukte me niet om mijn rechterhand iets anders te laten doen dan de linker, ik was te ongeduldig om alle noten precies uit te tellen, ik wilde muziek maken. Mijn nichtje, de jongste van ons, hield vol en zou later ook verder gaan in de muziek.

Mike Boddé achter de piano

Mike Boddé achter de piano

Achteraf denk ik dat ik te jong was. Helaas, ik had het graag geleerd. Als ik een leraar had gehad die iets meer aan de fantasie had overgelaten was het vast anders gelopen, want ik ben best muzikaal. Tegenwoordig wordt er veel speelser lesgegeven, dat zou voor mij heel geschikt zijn geweest.

Ik bewonder mensen die zich al heel jong toeleggen op het aanleren van iets bijzonders. Het geduld, de toewijding, het volhouden leidt vaak tot prachtige resultaten. Nu luister ik naar de preludes van Chopin via Spottify en lees ondertussen de krant.

Mike Boddé en de NTR Academie NPO 2 Zondag 28 december 2014 om 19:15 uur http://www.cultura.nl/genres/klassiek/2014/mike_bodde_ntr_academie.html

Zie ook: Het huis met de blauwe luiken http://wp.me/p1MauM-zI

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Pianospelen

  1. Corja zegt:

    Een nieuw jaar; tijd voor een herkansing!

    Like

  2. ollieherman zegt:

    Het is nooit te laat voor een nieuw begin….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s