“Toch beschouwen we u als samenwonend, ook al woont u elk apart; de rechter heeft ons daarin gelijk gegeven”, zegt de medewerker van de Sociale Verzekeringsbank En dus krijgen we beide per 1 december de AOW voor gehuwden. Dat is vervelend want we wonen nog niet samen en voeren tot begin februari elk een eigen huishouden met de daarbij behorende kosten. Dat is voor ieder van ons 342,07 euro minder. We genieten nog niet van de financiële voordelen die het samenwonen geacht wordt op te leveren. Maar ja, we zijn in november een geregistreerd partnerschap aangegaan en de regels van de SVB zijn duidelijk: Dan woon je dus samen.
Merkwaardig in een tijd die steeds meer rekening houdt met de individuele omstandigheden van burgers. De SVB kent wel regels voor de situatie dat gehuwden uit elkaar gaan, als ze aantoonbaar apart wonen kan er overgegaan worden tot uitbetaling van de AOW voor alleenstaanden. Maar voor de aanloop van een relatie geldt dat kennelijk niet.
Sinds 2004 hoef je als je gehuwd bent (of een geregistreerd partnerschap aangaat – voor de wet en voor de SVB zijn die twee vormen gelijk -) niet per se samen te wonen. Een LAT-relatie is mogelijk, ook als je formeel getrouwd bent. Maar de SVB erkent dergelijke eigenzinnige keuzes niet.
Begin februari gaan we samenwonen, maar tot die tijd vormen we twee eenpersoonshuishoudens en ik vind dat we dus nog recht hebben op een AOW voor alleenstaanden. Dat heb ik de SVB laten weten. Maar veel vertrouwen op het terugdraaien van de maatregel heb ik niet.
Lopen achter de feiten aan, en interpreteren natuurlijk de regels op de hun meest voordelige wijze.
Doe me herinneren aan de inspecteurs die het huis even kwamen inspecteren. Met twee tandenborstel in de badkamer was je al het haasje: “hier wordt samengewoond!”
LikeLike
Tja, dat wordt dan een handdoekenrekje van de Gamma 🙂
LikeLike
Je kunt nog Radar, Kassa en Henk Krol inschakelen.
Sowieso is het handig om bij dergelijke ongerijmdheden media te betrekken.
Succes!
LikeLike
Mmmm Henk Krol? Maar wel de AMBO en lokale en landelijke media.
LikeLike
Tja, Henk is niet mijn vertegenwoordiger.
Hij is weer wel dorstig naar er kamervragen over stellen.
Het doel heiligt de middelen, denk ik dan maar.
LikeLike
Een geregistreerd partnerschap geeft je dezelfde rechten als een huwelijk, maar dus ook dezelfde plichten. Zou er geen overgangsregeling van toepassing kunnen zijn? Je bespaart de staat immers ettelijke duizenden euro’s per jaar met je keuze.
LikeLike
Heel erg vervelend, dat starre handhaven van de wet. Maar toch. Een felicitatie is hier op zijn plaats, lijkt mij: geregistreerd partnerschap, na al die jaren! 🙂
Van harte, jullie allebei!
LikeLike
Dank! We hebben het heel simpel gehouden met wat familie en oude vrienden. Maar het is wel een stap na 46 jaar.
LikeLike